Decizia Ministrului Eugen Nicolaescu de reintroducere a rezidentiatului pe post se pare ca a fost luata dupa ureche, din moment nu exista inca o strategie nationala. "Zonele deficitare privind acoperirea cu medici vor putea fi stabilite numai dupa ce
Decizia Ministrului Eugen Nicolaescu de reintroducere a rezidentiatului pe post se pare ca a fost luata dupa ureche, din moment nu exista inca o strategie nationala. "Zonele deficitare privind acoperirea cu medici vor putea fi stabilite numai dupa ce Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic va finaliza si transmite MSP o situatie", justifica MS. Vlad Iliescu, presedintele Comisiei de rezidentiat din acest an, a declarat ca sesiunea pentru rezidentiatul pe post va fi separata de examenul national din noiembrie, cel mai probabil acesta avand loc in ianuarie 2008. "Trebuie sa dam forma finala a legii astfel incat sa acoperim zonele deficitare. Sa nu ne trezim ca vor fi constatate deficitare anumite spitale din centrele universitare", a sublinit secretarul de stat MS. La ora actuala, in spitalele orasenesti exista o lipsa acuta de medici, o buna parte preferand sa nu se mai prezinte la postul obtinut, fie sa lucreze pe perioada rezidentiatului, dupa care sa se indrepte spre municipii. Medicii fug de zonele sarace ale tarii din cauza lipsurilor materiale. Unui medic tanar, dupa finalizarea rezidentiatului, nu i se acorda decat un salariu de mizerie. Au fost cazuri cand medicii au locuit in spitale. "Comunitatea locala ar trebui sa se implice in acordarea unei locuinte", este de parere dr. Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar Bucuresti. La spitalul din Harsova, cei cinci medici rezidenti au preferat sa se intoarca la Constanta si sa achite cheltuieli de scolarizare de 40.000 RON. Prof. dr. Vasile Astarastoaie, secretarul general al Colegiului Medicilor, a declarat ca "rezidentiatul pe post introduce o inechitate in sustinerea unui examen national.
A mai existat acest sistem, pe timpul lui Ceusescu si pana in 1994. A fost o usa pe care au intrat, pe din dos, cei care nu au putut sa reziste la un concurs real. Contractele cu obligatii in avans impiedica libera circulatie. Ar putea pica la rezidentiat cei cu medii mari si ar putea intra pe un post oameni cu medie mult mai mica", considera prof. Astarastoaie. Confom datelor MS, in 2006 profesau 46.936 de medici, cu 452 mai putini decat in 2005. Acum doi ani, la sate erau aproape 5.400 de doctori, iar in orase aproximativ 42.000.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.