Aproape la unison, presa internationala, monitorizata de Rador, scrie despre evenimentul de pe Colina Capitoliului, unde Dalai Lama a primit cea mai inalta distinctie civila americana: Medalia de Aur a Congresului. El Mundo releva ca George W. Bush a
Aproape la unison, presa internationala, monitorizata de Rador, scrie despre evenimentul de pe Colina Capitoliului, unde Dalai Lama a primit cea mai inalta distinctie civila americana: Medalia de Aur a Congresului. El Mundo releva ca George W. Bush a pledat pentru "libertatea religioasa si drepturile fundamentale ale omului" si l-a numit pe liderul spiritual tibetan "un simbol universal al pacii si tolerantei". Dalai Lama a reafirmat ca nu doreste independenta Tibetului, ci doar "o autonomie semnificativa" in interiorul Chinei, subliniaza USA Today. Dar autoritatile de la Beijing continua sa il considere pe Dalai Lama promotor al separatismului. Conform cotidianului francez Liberation, oficialul chinez care se ocupa de problemele religioase a apreciat ca decernarea medaliei este "o farsa". The Times comenteaza ca intreaga ceremonie a fost o proba de echilibristica diplomatica, pentru ca libertatea si democratia sunt teme predilecte ale presedintelui Bush, care nu doreste, in acelasi timp, sa strice relatiile economice si geopolitice dintre Washington si Beijing. Alt subiect abordat pe larg de presa internationala este votul din Parlamentul Turciei, care autorizeaza incursiuni militare impotriva separatistilor kurzi, in nordul Irakului. Vicepremierul Cemil CiIek a subliniat ca interventiile vor viza doar rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si ca Ankara nu are nici o pretentie teritoriala asupra Irakului, scrie Le Monde. La randul sau, El Pais informeaza ca presedintele Siriei, Bashar Assad, aflat la Ankara, a afirmat ca tara sa sprijina eventualele operatiuni contra PKK. Insa secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o convorbire cu presedintele turc Abdullah Gul, si-a exprimat ingrijorarea fata de impactul unei astfel de operatiuni. Financial Times releva ca Turcia este a doua forta armata ca marime din NATO. Temerile lui Scheffer sunt indreptatite, avand in vedere ca Murat Karayilan, liderul aripii armate a PKK, a declarat cotidianului britanic The Times ca trupele turce vor fi infrante, pentru ca toti kurzii, atat din Turcia, cat si din Irak, se vor uni. Tot la aceasta zona sensibila, care este Orientul Mijlociu, s-a referit miercuri presedintele Bush, atunci cand a atras atentia ca Iranul trebuie impiedicat sa obtina arme nucleare, pentru "a evita al treilea razboi mondial". Cotidianul portughez Publico subliniaza ca aceasta pozitie este in totala contradictie cu cea a presedintelui rus, care s-a aflat, marti, in vizita la Teheran. Dar New York Times precizeaza ca George W. Bush si-a exprimat convingerea ca Rusia vrea sa impiedice Iranul sa detina astfel de arme.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.