Studiul realizat de Autoritatea de Sanatate Publica privind supravegherea starii de sanatate in colectivitatile de copii si tineri releva faptul ca principala afectiune a elevilor si studentilor este cea oculara, indeosebi viciile de refractie.
Studiul realizat de Autoritatea de Sanatate Publica privind supravegherea starii de sanatate in colectivitatile de copii si tineri releva faptul ca principala afectiune a elevilor si studentilor este cea oculara, indeosebi viciile de refractie.

Respectiva afectiune are urmari importante in activitatea scolara, in destule cazuri traducandu-se in imposibilitatea a mii de elevi de a putea citi si a scrie. Ceea ce este ingrijorator e faptul ca la toate grupele de varsta, de la copiii de 1 an pana la adolescentii de pana la 19 ani, deci unii deja studenti, pe prima pozitie a afectiunilor dispensarizabile se situeaza cele vizuale. Este vorba, in majoritate, de vicii de refractie, precum miopii, hipermetropii, astigmatism. O asemenea problema are, din pacate, mai multe cauze. Cea mai importanta se refera la faptul ca lentilele corectoare nu sunt gratuite. In consecinta, saracia care nu le permite multor parinti sa le cumpere copiilor ochelari are efecte pe termen lung. Este vorba de accentuarea afectiunii respective si aparitia de scaderi ale vederii (ambliopii), ceea ce constituie o cauza reala a scaderii randamentului scolar si de incordare neuropsihica, uneori chiar de producere a unor accidente.
O alta cauza o constituie interesul prea scazut al unor parinti, care lasa prea mult pe seama scolii problemele de sanatate ale copiilor. In fine, un alt motiv se refera la aspecte legate de regimul de viata al elevilor, destui petrecand prea mult timp in fata calculatorului si televizorului.
Semnele care trebuie sa le dea de gandit parintilor si sa-i determine sa-i duca pe copii la un control oftalmologic sunt foarte clare. Copilul se apropie de carte sau caiet prea mult, clipeste mai des, strange ochii cand se uita la un obiect etc. Pe de alta parte, din cauza folosirii in exces a calculatorului si televizorului, muschii acomodatiei se slabesc mai repede si nu mai acopera defectul de vedere, care astfel este pus mai mult in evidenta. Inainte, cand copilul se juca cu mingea sau cercul, acesti muschi se slabeau mai greu. Cu alte cuvinte, avand in vedere ca suntem in era calculatorului, elevii trebuie sa faca pauze mai dese, deci sa lucreze sau sa se joace la computer, dar cu moderatie si cu intreruperi. "Poate ca este nevoie de o lege, asa cum este in Germania, de exemplu, prin care copiii sa fie dusi obligatoriu la un control de specialitate. Astfel, nu am mai avea cazuri de elevi care nu pot scrie sau citi din cauza afectiunilor oculare de care sufera." z

Marian Banu, inspector pe probleme de imagine in cadrul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti

SOLUTIE
>> Program

Daca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretuluideruleaza programul prin care elevii din familii modeste sunt ajutati sa-si cumpere un calculator, cu siguranta artrebui sa existe un program si pentru lentile de corectie si rame gratuite.

>> Bani pentru ochelari

Concret, copiii care provin din familii cu venituri modeste si au afectiuni oculare ar trebui sprijiniti financiar. Nu trebuie uitat ca, spre deosebire de un adult, la un copil, din cauza perioadei de crestere, ramele si, in consecinta, lentilele trebuie schimbate mult mai des.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.