Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului au avizat favorabil, candidatura lui Adrian Vierita, pentru postul de ambasador al Romaniei la Washington ,si a luiVictor Razvan Rusu, pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotential a
Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului au avizat favorabil, candidatura lui Adrian Vierita, pentru postul de ambasador al Romaniei la Washington ,si a luiVictor Razvan Rusu, pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotential al Romaniei in Republica Italia

a€žVreau sa asigur comisiile de specialitate ca voi face tot ce imi sta in putinta, la Washington, pentru a pune in aplicare recomandarile pe care le-ati facut si pentru punerea acestora in aplicare in viitor", a declarat Vierita.

El a adaugat ca va avea in vedere asigurarea unui echilibru intre relatia Romaniei cu Statele Unite si Uniunea Europeana.

Chestionat de deputatul PSD Titus Corlatean in problema vizelor, Vierita a spus ca va face eforturi pentru a determina o decizie favorabila pentru deplasarea cetatenilor romani in SUA fara vize.

a€žAcest lucru face parte dintre obiectivele oricarui ambasador. Eforturile nu s-au diminuat, ci alaturi de Comisia Europeana incercam sa determinam o decizie favorabila astfel incat cetatenii romani sa se poata deplasa fara vize in SUA", a completat Vierita.

In timpul dezbaterilor, senatorul PSD Mircea Geoana, fost ambasador la Washington si fost ministru de Externe, a sustinut ca statul roman nu a reusit sa desemneze un candidat pentru postul de ambasador SUA, in ultimul an, lasand relatia cu Statele Unite a€žin paragina".

a€žCand plecati la Washington, reluati energic toate contactele cu autoritatile de acolo", i-a sugerat Geoana lui Vierita.

La randul sau, deputatul PSD Adrian Nastase a afirmat ca relatia Romaniei cu SUA a ramas la un nivel teoretic, a€žpe niste tipare ambitioase", dar care si-au pierdut din substanta.

De asemenea, el i-a recomandat lui Vierita sa aiba o relatie a€žechilibrata" atat cu republicanii, cat si cu democratii.

Senatorul independent Viorel Duca i-a spus, la randul sau, ca postul de ambasador SUA reprezinta a€žo trambulina politica" pentru Vierita.

Supusa la vot secret, candidatura lui Vierita pentru postul de ambasador la Washington a fost avizata favorabil in unanimitate.
    

La audierea in comisiile de politica externa din Parlament, Victor Razvan Rusu, care ocupa in prezent functia de director general in Ministerul de Externe, a declarat ca prioritatile pe care le are, in conditiile in care va fi validat pentru postul de ambasador in Italia, se refera in special la relatia politica cu aceasta tara, in contextul modului in care evolueaza situatia comunitatii romanilor din Italia.

Acesta a precizat ca, in urma evolutiilor din ultimele luni, in ceea ce priveste modul in care comunitatea romanilor din Italia este tratata in Italia, se impune intensificarea dialogului politic, la nivelul Executivului, dar si la nivelul comunitatilor locale, atat in Romania cat si in Italia.

Victor Razvan Rusu a mai aratat ca isi propune extinderea retelei consulare din Italia, tinandu-se cont de presiunea exercitata asupra celor doua consulate de la Roma si Milano, dorindu-se infiintarea unor astfel de consulate si in sudul Italiei si in Treviso.

In plus, acesta a mentionat ca vrea sa extinda si reteaua consulatelor onorifice, prin intermediul carora sa fie atrase personalitati locale si centrale din ambele state.

Referindu-se la numarul romanilor din Italia, Victor Razvan Rusu a declarat ca, daca neoficial numarul acestora ajunge la aproximativ un milion de persoane, oficial, autoritatile din Romania au inregistrat, in luna mai 2007, doar 259.000 de romani care lucreaza in Italia, ceea ce a€žeste hilar".

a€žTrebuie sa ne gandim, si eu am un mare semn de intrebare, cati romani sunt in Italia, cati sunt legal si cati sunt ilegal, pentru a vedea cati ne lipsesc pe piata muncii din tara", a spus acesta.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, a declarat ca se impune constructia unei oferte de nerefuzat de catre autoritatile italiene, astfel ca Romania sa faca un efort pentru a arata ca este preocupata de toate aceste aspecte negative ale prezentei romanilor in Italia.

Avizul comisiilor este consultativ, decizia finala privind numirea ambasadorilor revenindu-i presedintelui Traian Basescu.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.