Oficialii Ministerului Muncii au constatat ca suntem unicat in Uniunea Europeana in ceea ce priveste perioada de concediu pentru cresterea copilului. Acestia considera ca mamele ar trebui sa se intoarca la serviciu cat mai repede posibil.

Oficialii Ministerului Muncii au constatat ca suntem unicat in Uniunea Europeana in ceea ce priveste perioada de concediu pentru cresterea copilului. Acestia considera ca mamele ar trebui sa se intoarca la serviciu cat mai repede posibil.

Autoritatile vor sa stimuleze cresterea natalitatii in randul femeilor cu venituri mari. Potrivit unei intiative legislative, indemnizatia pentru cresterea copilului va putea fi stabilita in functie de salariul mamei. Astfel, in locul celor opt milioane pe care le primesc acum de la stat in cei doi ani dupa nastere, femeile cu castiguri mari ar putea opta ca indemnizatia lor sa fie 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni. “Am vrut sa incurajam femeile tinere si active sa priveasca cu incredere posibilitatea de a face un copil. Nu este normal ca femeile sa fie blocate, indiferent de pregatire, volum de munca si activitate, la o indemnizatie de sase milioane. Daca legea va fi modificata, le vom da mamelor posibilitatea de a alege: fie sase milioane pentru femeile cu salarii mici si foarte mici, fie 85 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni”, ne-a declarat initiato rul proiectului de lege, deputatul Lavinia Sandru. Potrivit acesteia, initiativa a fost depusa marti la Parlament si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008. In prezent, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la doi ani, prevazuta de Ordonanta de Urgenta nr. 148/2005, este de 800 de lei pentru femeile care au lucrat cel putin 12 luni in anul anterior nasterii. Pentru mamele care nu indeplinesc aceasta conditie, statul asigura, in primii doi ani, doar o alocatie de 200 de lei. Totodata, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda doar la primele trei nasteri. In acest caz, statul descurajeaza natalitatea in randul persoanelor sarace, care se bazeaza exclusiv pe ajutorul lunar oferit de stat. Potrivit oficialilor din Ministerul Muncii, reglementarile din Romania mai au nevoie de imbunatatiri, avand in vedere ca unele categorii de persoane, cum ar fi mamele somere sau studente, primesc un ajutor nesemnificativ. Aceste norme trebuie insa elaborate in concordanta cu legislatia europeana. “Nicaieri in Uniunea Europeana nu exista un concediu pentru cresterea copilului atat de lung ca in Romania. In prezent, femeile cu venituri mari reprezinta pana in 10% din totalul celor care primesc acest ajutor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin