Ministerul Afacerilor Externe va organiza 181 de sectii de votare pe langa ambasadele Romaniei (sectiile consulare), consulate generale si consulate onorifice, pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie de catr
Ministerul Afacerilor Externe va organiza 181 de sectii de votare pe langa ambasadele Romaniei (sectiile consulare), consulate generale si consulate onorifice, pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie de catre cetatenii romani aflati in strainatate, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, relateaza Rompres.
Oficialul MAE a precizat ca aceste sectii de votare apartin de circumscriptia electorala a municipiului Bucuresti si au fost stabilite in conformitate cu Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare.
Lista sectiilor de votare care vor fi organizate in strainatate va putea fi consultata pe site-ul MAE, numarul acestor sectii de votare fiind cu trei mai mare decat numarul disponibil la referendumul din 19 mai - 178, cand au votat aproximativ 75.000 de cetateni romani aflati la momentul votului in strainatate.
Acestia vor putea vota, in 25 noiembrie, pe baza unui act de identitate valabil: pasaport diplomatic, pasaport de serviciu, pasaport simplu, pasaport temporar, titlu de calatorie, carte de identitate.
'Facem apel catre cetatenii romani aflati in strainatate ca, in cazul in care nu dispun de un act de identitate valabil, sa se adreseze sectiilor consulare si sa solicite din timp eliberarea unor titluri de calatorie. Aceste documente nu pot fi eliberate de consulatele onorifice sau la sectiile de votare deschise in afara misiunilor', a spus Ilie Banica.
Toti cetatenii romani care voteaza in strainatate, atat cei cu domiciliul in strainatate, cat si cei cu domiciliul in Romania, vor completa o declaratie pe proprie raspundere, data sub sanctiunea legii penale, conform careia nu si-au exercitat dreptul de vot si nu si-l vor mai exercita, in respectiva zi a alegerilor.
Scrutinul se va derula in intervalul orar 7.00-21.00 (ora locala a fiecarei tari), sefii misiunilor diplomatice avand obligatia de a asigura publicarea in mass-media locale a anunturilor cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor. In aceste anunturi, vor fi informatii referitoare la data scrutinului si intervalul orar in care se va desfasura votul, sectiile de votare care urmeaza a fi organizate in tara de resedinta, documentele pe baza carora se poate exercita dreptul de vot si alte detalii de interes. De asemenea, vor asigura diseminarea acestor informatii liderilor formali si informali ai comunitatilor romanesti din tara de resedinta.
Potrivit purtatorului de cuvant, MAE a dat instructiunile necesare tuturor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare pentru desemnarea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare organizate, estimarea fondurilor necesare, precum si pentru intreprinderea tuturor demersurilor necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii aprobarilor din tara de resedinta (acolo unde este cazul) pentru organizarea procesului votarii.
De asemenea, MAE a definitivat si transmis la Prefectura Municipiului Bucuresti lista sectiilor de votare care se vor organiza in strainatate si o evaluare a necesarului de buletine, cabine si stampile de vot. S-a primit de la Prefectura Municipiului Bucuresti numerotarea sectiilor de vot din afara granitelor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.