In scurt timp, incep procedurile pentru autorizarea transportatorilorLegea taximetriei este, de ieri, supusa dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Potrivit Mediafax, institutia a elaborat normele de
In scurt timp, incep procedurile pentru autorizarea transportatorilorLegea taximetriei este, de ieri, supusa dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Potrivit Mediafax, institutia a elaborat normele de aplicare a Legii privind transportul in regim de taxi si de inchiriere, solicitate de sindicatele si patronatele din domeniu. De asemenea, autoritatile au tinut cont inclusiv de solicitarile taximetristilor pe care acestia le-au promovat in cadrul unor proteste organizate la Bucuresti.
Legea 265/2007 pentru modificarea si completarea Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, intrata in vigoare in 17 septembrie a.c., prevede ca MIRA, Ministerul Transporturilor si ANRSC, Ministerul Economiei si Finantelor, dupa caz, vor elabora si aproba, prin ordin al ministrului sau al presedintelui autoritatii, reglementarile stabilite prin lege, cuprinse in domeniile lor de activitate, precum si normele de aplicare a acestei legi.
Pe baza acestor norme, autoritatile publice locale urmeaza sa organizeze procedurile de autorizare a transportatorilor. Pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii 265/2007, Directia pentru servicii de interes general a elaborat un proiect de ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative.
Proiectul a fost discutat in cadrul mai multor intalniri cu reprezentantii unor organizatii patronale si sindicale care activeaza in domeniu. Cu toate acestea, aproximativ trei sute de taximetristi au protestat, recent, in Capitala, fata de prevederile Legii taximetriei, cerand modificarea acesteia astfel incat sa-si poata practica meseria ca independenti.
La inceperea miscarii de protest, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Şoferilor din Romania, Victor Stan, declara ca sindicalistii cer transferul autorizatiilor obtinute de operatori pe masinile taximetristilor, cumparate pe banii acestora, catre persoanele fizice.Ce vor taximetristiiO alta solicitare se referea la Primariile din sectoarele 3 si 6. Acestora li se cerea sa elibereze autorizatiile pe persoana fizica autorizata si asociatie familiala pentru cei care doresc acest lucru, aratand ca autoritatile din aceste zone administrative ale orasului nu respecta prevederile legale in vigoare.
Nici Primaria Capitalei nu "a scapat" prea usor in timpul protestelor. Taximetristii au cerut ca institutia sa respecte Legea 265/2007 si sa le acorde autorizatia in nume propriu si sa nu mai permita firmelor sa exercite presiuni asupra taximetristilor care si-au cumparat masini si lucreaza pentru societatile din domeniu.
La sfarsitul lunii septembrie, Victor Stan declara ca sindicalistii solicita suspendarea efectelor listei cu autorizatiile pana la aparitia normelor metodologice.
Şoferii s-au mai plans si de faptul ca sumele platite catre firme sunt nejustificat de mari si angajatii nu primesc chitanta pentru banii predati, intre 700 si 1.500 de lei lunar, plus TVA. Stan a mai spus atunci ca peste 800 de persoane au fost "pacalite" sa-si dea masinile catre firme, in baza unui contract de vanzare-cumparare "perfect valabil", in care era trecuta o suma derizorie de 500-1.000 de euro, dar acest act este fictiv. "Oamenii nu au primit niciun ban, dar au fost nevoiti sa faca acest lucru, pentru ca au fost amenintati de firme ca vor fi dati afara si au credite la banci de cand si-au cumparat masinle", a subliniat acesta, intr-o declaratie preluata de Mediafax.
Municipalitatea a sustinut insa ca nu poate da curs cererii lor intrucat nu poate interveni pentru modificarea unui act normativ adoptat de Parlament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.