Judecatorul Gheorghe Morosanu de la Judecatoria Bicaz, judetul Neamt, a respins, marti, 16 octombrie, cererea de sistare a lucrarilor de pe platoul Masivului Ceahlau de la stabilimentul monastico-turistic al Schitului "stefan cel Mare". Procesul, tar
Judecatorul Gheorghe Morosanu de la Judecatoria Bicaz, judetul Neamt, a respins, marti, 16 octombrie, cererea de sistare a lucrarilor de pe platoul Masivului Ceahlau de la stabilimentul monastico-turistic al Schitului "stefan cel Mare". Procesul, taraganat inca din 2005, a fost deschis de Salvamont Neamt, in sprijinul caruia a intervenit prestigioasa fundatie Wild World Found. Prin sentinta data dupa cum i-a dictat propria constiinta, favorabila Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, judecatorul Gheorghe Morosanu legifereaza politica punerii in fata faptului implinit, stabilind un precedent ale carui consecinte sunt greu de anticipat. Practic, in acest moment lucrarile de construire au fost finalizate bine-mersi, fara ca autorizatiile obligatorii pentru oamenii de rand sa existe la momentul initial, iar toate neregulile au fost acoperite de aceasta sentinta. Conform consilierului juridic al Salvamont si WWF, Sorina Hanea, a fost pierduta doar o lupta, cea din stadiul judecarii fondului cauzei, urmand ca sentinta judecatorului Gheorghe Morosanu sa fie atacata la instantele superioare, pana la cele ale Uniunii Europene. "Lucrarile pe platoul Ceahlaului au inceput in primavara 2004, iar autorizatia de construire a aparut in octombrie 2004, pe baza eludarii legilor speciale de protectie a mediului, pentru ca in ariile naturale protejate sunt interzise constructiile de orice fel. Totul a fost de rea-credinta de la inceput, cand calugarii au vorbit de reabilitarea chiliilor, pentru care nu aveau nevoie de avize speciale, contandu-se pe obedienta co-munitatii locale fata de Biserica Ortodoxa, dar pana la urma au construit o cladire noua, de mari dimensiuni", a declarat Sorina Hanea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.