Henry Kissinger, omul de stat american laureat cu Premiul Nobel pentru Pace in 1973 pentru contributia sa la incetarea razboiului din Vietnam, va fi invitatul de onoare al Galei "Zece pentru Romania".  Festivitatea, care va incheia cea de-a trei
Henry Kissinger, omul de stat american laureat cu Premiul Nobel pentru Pace in 1973 pentru contributia sa la incetarea razboiului din Vietnam, va fi invitatul de onoare al Galei "Zece pentru Romania". Festivitatea, care va incheia cea de-a treia editie a proiectului realizat de Mihai Tatulici, va fi transmisa in direct pe data de 13 decembrie de catre Realitatea TV de la Ateneul Roman.
"O competitie ca cea de la 'Zece pentru Romania>> solicita aproape obiectiv prezenta unei valori mondiale la decernarea trofeelor anuale. Asa cum anul trecut l-am avut pe Helmut Kohl, Henry Kissinger va argumenta in speech-ul de anul acesta de la Gala cat de importante sunt criteriile publice pentru definirea elitelor unei natiuni. El va vorbi la Gala in calitatea pe care a avut-o de negociator al politicii mondiale. L-am invitat pentru ca este greu de contestat o asemenea valoare", a declarat Mihai Tatulici.
Kissinger este insa o personalitate contestata a politicii mondiale. Adept al Realpolitik, Kissinger a primit in 1973 Premiul Nobel pentru Pace alaturi de reprezentantul Vietnamului de Nord, le Duc Tho, pentru acordul de incetare a focului (curand incalcat de vietnamezi) si retragerea Statelor Unite din Vietnam. Secretar de stat (intre 1973 si 1977) al Administratiei Americane, in timpul lui Richard Nixon si al lui Gerald Ford, Henry Kissinger a jucat un rol important in diplomatia mondiala intre 1969 si 1977. A fost, de asemenea, consilier al Securitatii Nationale timp de 6 ani. In prezent, Kissinger este membru in conducerea celor trei mari organizatii globaliste, care reprezinta "Noua Ordine Mondiala": "Council on Foreign Relations", "Trilaterala" si "Bilderberg". Desecretizarea recenta a documentelor oficiale din timpul administratiilor Nixon si Ford in legatura cu rolul jucat de Statele Unite in America Latina si Timorul de Est i-a adus lui Kissinger critici din partea unor jurnalisti si a unor organizatii pentru drepturile omului. In urma acestor dezvaluiri, oficiali din Franta, Brazilia, Chile, Spania si Argentina au dorit sa il interogheze in legatura cu crime de razboi pe care este suspectat ca le-a comis, precum Operatiunea Condorul.
Editia de anul acesta va fi precedata de Gala Dinner, in cadrul careia Henry Kissinger va face o radiografie a situatiei politico-economice globale, cu referire la Europa de Est si, implicit, cu referiri concrete la situatia Romaniei. "Politica externa a Romaniei poate primi o confirmare sau un memento de la Kissinger si pentru ca noi suntem ceea ce suntem astazi pur si simplu fiindca a existat el. Romania si-a ocupat locul in NATO deoarece Kissinger a influentat politica americana de aliante si noi suntem astazi aliatii Americii, chiar daca ne plac numai avantajele si ne displac dezavantajele", a mai declarat Mihai Tatulici. Speech-ul lui Kissinger se va intitula "Remarks by Henry Kissinger" si va cuprinde, de asemenea, opiniile diplomatului cu privire la ce se va intampla in viitor cu relatiile dintre America si Europa, Rusia sau tarile arabe.

Vorbe de duh
>> CAteva citate memorabile ale omului de stat american Henry Kissinger:

"Militarii sunt doar niste dobitoace fara minte care trebuie folosite ca pioni in politica externa."

"Puterea este afrodisiacul suprem."

"Un lider nu merita acest nume daca nu este dispus cateodata sa fie singur impotriva tuturor."

"Orice fapt care trebuie dezvaluit trebuie emis acum sau cat de curand posibil, pentru ca altfel varsarea de sange nu va inceta."

"Politicienii corupti strica imaginea celorlalti zece la suta."

"Demnitatile inalte te invata sa iei decizii, nu lucruri de substanta. Consuma capital intelectual, nu il creeaza. Cei mai multi inalti demnitari parasesc functia cu perceptiile si intelegerea cu care au intrat; invata cum sa ia decizii, dar nu ce decizii sa ia."

"Cele mai multe politici externe pe care istoria le apreciaza, in orice tara, au fost create de lideri carora li se opuneau expertii."

"Desi nu trebuie sa ne abandonam niciodata principiile, trebuie de asemenea sa ne dam seama ca nu ne putem pastra principiile daca nu supravietuim."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.