Potrivit ultimului raport FMI asupra perspectivelor economiei mondiale, cresterea economica a Romaniei va incetini, anul acesta, la 6,3 la suta (de la 7,7 la suta, anul trecut). Tinta initiala de crestere a economiei romanesti anuntata de autoritati
Potrivit ultimului raport FMI asupra perspectivelor economiei mondiale, cresterea economica a Romaniei va incetini, anul acesta, la 6,3 la suta (de la 7,7 la suta, anul trecut). Tinta initiala de crestere a economiei romanesti anuntata de autoritati era de 6,6 la suta, insa ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a mentionat, recent, ca majorarea PIB va fi de 6 - 6,1 la suta in acest an, din cauza secetei.
Pentru 2008, cresterea Produsului Intern Brut este previzionata de FMI la 6 la suta. Potrivit institutiei financiare internationale, inflatia decembrie/decembrie va fi, in 2007, de 4,5 la suta urmand sa creasca la 4,8 la suta anul viitor. Tinta de inflatie anuntata de Banca Centrala a Romaniei este de patru la suta in 2007, plus/minus un punct procentual, in timp ce proiectia de inflatie a BNR pentru 2007 a fost revizuita in crestere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,7 la suta (proiectia din luna mai) la 3,9 la suta.
Deficitul de cont curent se va apropia, in acest an, de nivelul de 14 la suta din PIB, (13,8 la suta), in crestere de la nivelul de 10,3 la suta din PIB consemnat anul trecut. Anul viitor, estimarile FMI indica o reducere a deficitului de cont curent la 13,2 la suta din PIB.
Proiectul de buget pentru 2008, aprobat, recent, de Guvern, este construit pe o estimare de crestere economica de 6,5 la suta, o inflatie de 3,8 la suta, un deficit bugetar de 2,7 la suta din PIB, un deficit de cont curent de 13,3 la suta din PIB si un curs de 3,18 lei pentru un euro. Cresterea salariilor este estimata, potrivit proiectului, la 12,3 la suta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.