Avanpremiera la ICR a documentarului "Bela Lugosi, vampirul cazut".

Marti seara am asistat, la Institutul Cultural Roman, la un  experiment: avanpremiera celui mai recent documentar al lui Florin Iepan, "Bela Lugosi, vampirul cazut"/
Avanpremiera la ICR a documentarului "Bela Lugosi, vampirul cazut".

Marti seara am asistat, la Institutul Cultural Roman, la un experiment: avanpremiera celui mai recent documentar al lui Florin Iepan, "Bela Lugosi, vampirul cazut"/"Bela Lugosi, the Fallen Vampire". A fost un experiment pentru ca filmul nu e destinat marelui ecran, ci a fost gandit special pentru televiziune, avand formatul de 52 de minute, cerut de marile televiziuni europene. "Bela Lugosi, the Fallen Vampire" este o coproductie internationala, realizata cu aport din Romania, Germania, Franta, Austria, Olanda si Finlanda, care initial a picat la concursul CNC, castigand finantare in urma contestatiei. Documentarul va fi difuzat pe 28 octombrie la ARTE, pe 30 octombrie la TVR, iar miercurea urmatoare are premiera oficiala in cadrul ASTRA Film Fest de la Sibiu. Nu sunt inca stabilite datele cand va fi difuzat de televiziunile olandeza, finlandeza si austriaca. Va fi cu siguranta vandut in mai multe locuri luna viitoare, la targul din cadrul Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).
"Filmul meu e un documentar standard, care respecta formatele TV. Nu e un film de autor", spune Florin Iepan. "Bela Lugosi, the Fallen Vampire" e profesionist si bine structurat si, in 52 de minute, elaboreaza (in limba engleza) pe marginea misterului eroului sau pentru a lasa misterul neelucidat. Dupa "Johnny Weissmuller: The One, The Only, The Real Tarzan" (2005), biografie tot "formatata" a actorului nascut la Timisoara si devenit celebru pentru rolul lui Tarzan (film vandut pana acum la peste 20 de televiziuni), Florin Iepan a gasit o alta personalitate nascuta la noi care sa fie vandabila (de fapt, care s-a si vandut singura deja). Ni-l asumam pe Bela Lugosi, desi el spunea ca s-a nascut in Ungaria, adica la Lugoj, in 1882. Ce mai conteaza! "M-am gandit ca poate fi si un cadou pe care noi il facem Ungariei", spune Florin Iepan.
In povestea vietii celui care l-a consacrat pe Dracula la Hollywood, Iepan pleaca de la biografia considerata cea mai completa a lui Lugosi, cea semnata de Gary C. Rhodes (care apare si in film). Pe rand, istoricul de film Gary C. Rhodes, cineastul Istvan Szabo, dramaturgul Peter Muller, fiul lui Lugosi, Bela Lugosi Jr., vorbesc despre actorul a carui existenta a fost atat de mult influentata de rolul care l-a consacrat. Prezenta cineastului Istvan Szabo pe ecran se datoreaza faptului ca, in urma cu cativa ani, a regizat la Budapesta o piesa de teatru, scrisa de Peter Muller si intitulata "In umbra vampirului", in care Bela Lugosi se intorcea din morti si-si povestea viata. Documentarul lui Florin Iepan ne prezinta un personaj care a avut sansa de a putea exploata sarmul coabitarii cu legenda lui Dracula, devenind un mare star (s-a stiut vinde), dar care a avut nesansa de a refuza pe urma rolul lui Frankenstein (in avantajul lui Boris Karloff), multumindu-se cu roluri tot mai mici. Florin Iepan spune ca directorii marilor televiziuni europene, ARTE de pilda, i-au reprosat ca a acordat prea mult spatiu capitolului politic si implicarii comuniste (Lugosi a cochetat in tinerete cu partidul lui Bela Kuhn si a fost ulterior marginalizat in SUA), desi noi am fi de cu totul alta parere. Filmul a avut cinci variante de montaj.
Dincolo de Bela Kuhn insa, portretul Bela Lugosi e interesant pentru ca, din marturisiri si imagini de arhiva, inclusiv un interviu al lui Bela Lugosi din 1935, ne arata un personaj mai degraba tragic, obligat sa traiasca toata viata in spatele unei masti. Lugosi era fermecator, dar si cabotin, il juca pe Dracula pana si in interviuri. Pe urma, a ajuns sa faca pe Dracula la lansarile altor filme sau sa joace in filme indoielnice, de pilda cele ale lui Ed Wood. Dar a fost prima vedeta din istoria Hollywoodului care si-a anuntat public dependenta de droguri. Pentru a face arcul, Florin Iepan adauga date referitoare la ritualurile de exorcizare din Transilvania si preia marturiile unui antropolog din Timisoara care sustine ca, dincolo de mitul lui Dracula, aceste ritualuri erau o realitate in urma cu 200-300 de ani.

"Filmul meu e un documentar standard, care respecta formatele TV. Nu e un film de autor."
Florin Iepan

>> Portretul lui Bela Lugosi ne arata un personaj mai degraba tragic, obligat sa traiasca toata viata in spatele unei masti."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.