Evolutia de ieri a leului a fost marcata de decizia BNR de a steriliza excesul de lichiditate din sectorul monetar, ceea ce a condus la o scadere a cursului euro si al dolarului. Spectrul ratarii tintei de inflatie pune BNR in situatia de a forta o c
Evolutia de ieri a leului a fost marcata de decizia BNR de a steriliza excesul de lichiditate din sectorul monetar, ceea ce a condus la o scadere a cursului euro si al dolarului. Spectrul ratarii tintei de inflatie pune BNR in situatia de a forta o crestere a dobanzilor, motiv pentru care banca centrala a decis ieri, pentru a doua oara in aceasta luna, sa realizeze o sterilizare a lichiditatii din piata, organizand o licitatie pentru depozite cu scadenta la cinci zile. In cadrul licitatiei au fost atrase 1,358 miliarde lei pentru care platit o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 7%/an.
In aceste conditii, cursul mediu al euro a scazut de la 3,3561 la 3,3484 lei. Piata s-a deschis la valori apropiate de cele de la inchiderea de marti, 3,35 - 3,3520 lei, pentru ca presiunea pe cumparare, evolutie generala pe monedele emergente din zona, a condus la o crestere a euro pana la la 3,3570 - 3,3590 lei. Interventia BNR a condus apoi la o scadere a cotatiilor, acestea coborand sub pragul de 3,34 lei, pentru ca spre finalul sedintei ele sa fluctueze intre 3,3420 si 3,3470 lei.
Dobanzile overnight si one week au stagnat in culoarul 6,5 - 7,5%.
Cursul mediu al dolarului a scazut de la 2,3690 la 2,3616 lei, insa astazi el ar putea reveni sub nivelul de 2,36 lei, mentinandu-se in cazul evolutiei paritatii de ieri.
Pe pietele internationale euro a fluctuat o buna parte a zilei intre 1,4160 si 1,4190 dolari, pentru ca publicarea unor date privind inflatia din SUA sa il ridice pana la un maxim de 1,4215 dolari. Chiar daca preturile de consum au crescut in septembrie cu 0,3% fata de august, analistii considera ca majorarea este prea mica pentru a pune Rezerva Federala in situatia de majora dobanda sa de politica monetara.
Pe London Bullion Market, uncia de aur a atins la fixingul de marti seara un nou maxim al ultimilor 28 de ani, de 766,75 dolari, pentru ca la cel de ieri dimineata sa scada la 759,75 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.