Evolutia bursei s-a imbunatatit in sedinta de miercuri. Am avut nu doar cresteri aproape generalizate ale cotatiilor, ci si o lichiditate mult mai buna decat cea din ziua de marti.
A existat interes pentru actiunile bancilor, mai ales ca a fost
Evolutia bursei s-a imbunatatit in sedinta de miercuri. Am avut nu doar cresteri aproape generalizate ale cotatiilor, ci si o lichiditate mult mai buna decat cea din ziua de marti.
A existat interes pentru actiunile bancilor, mai ales ca a fost prima zi in care s-au tranzactionat titlurile TLV, dupa inregistrarea majorarii de capital si dupa anuntul cu privire la rezultatele financiare pe trimestrul III.
De fapt, TLV a fost compania cea mai tranzactionata, valoarea schimburilor fiind, in cazul sau, mai mult decat dubla comparativ cu cea a urmatoarei clasate in topul lichiditatii (SIF5 Oltenia).
De regula, atunci cand in piata apar actiunile rezultate in urma unei majorari de capital social, volumul de tranzactionare este mai mare pentru ca, pe de o parte, sunt investitori doritori sa vanda acele actiuni suplimentare primite si sa-si marcheze astfel un profit foarte bun, iar pe de alta parte, cumparatorii mai mari stiu ca acum in piata este mai multa "marfa" si, ca atare, daca vor sa cumpere mai mult, au de unde.
De asemenea, in sedintele imediat urmatoare comunicarii unor rezultate financiare in piata se tranzactioneaza mai intens pentru ca, la aflarea vestii, o parte din investitori doresc sa-si marcheze pozitiile si sa se orienteze ulterior catre alte plasamente, iar investitorii care au fost placut surprinsi de rezultatele financiare comunicate doresc sa-si sporeasca detinerile in compania respectiva, asa ca isi intensifica ordinele de cumparare.
In cazul Bancii Transilvania, am avut parte de ambele evenimente simultan. Adica, atat inregistrarea actiunilor noi din cele doua majorari de capital de anul acesta, cat si comunicarea unor rezultate financiare foarte bune. De aceea, cu toate ca s-a vandut mult, pretul a crescut, presiunea la cumparare fiind mai mare decat cea la vanzare. Profitul in crestere cu 58% fata de perioada similara a anului precedent a facut ca investitorii sa fie atrasi de titlurile TLV si cotatia sa urce cu 1,66% fata de pretul de referinta de vineri.
De altfel, intreaga bursa a crescut, indicii fiind toti patru "pe verde". Cresterea cea mai importanta a avut-o, ca de obicei, BET-FI, de data aceasta gratie actiunilor SIF3 Transilvania, care s-au apreciat cu peste trei procente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.