>> Sportul romanesc este bulversat, la ora actuala, de necunoasterea exacta a situatiei juridice a patrimoniului de care dispune, cauzata de inventarierea defectuoasa a bunurilor din domeniul public al statului dupa aparitia Legii 213/1998. In anii '
>> Sportul romanesc este bulversat, la ora actuala, de necunoasterea exacta a situatiei juridice a patrimoniului de care dispune, cauzata de inventarierea defectuoasa a bunurilor din domeniul public al statului dupa aparitia Legii 213/1998. In anii '97-'99, terenurile pe care se aflau baze sportive, cu tot ce presupune acest lucru - sali de sport cu anexele aferente, terenuri pentru jocuri, stadioane, hoteluri sau alt gen de cladiri pentru cantonamentele sportivilor -, au trecut in posesia statului doar pe baza declaratiilor verbale ale unor terte persoane, fara nici un fel de titlu de proprietate atestat in Cartea Funciara. In aceste conditii, in momentul de fata, exista o serie de imobile - terenuri si cladiri - aflate doar teoretic in patrimoniul sportului, in realitate fiind revendicate in natura de la primarii sau in instanta. Partea mai proasta este ca, cel putin dupa 1990, institutiile care au condus sportul romanesc au investit miliarde de lei fie in construirea unor baze noi, fie in intretinerea, modernizarea si extinderea celor existente, fara sa cunoasca situatia juridica exacta a acestora. Bani aruncati practic pe fereastra pentru ca, o data cu aparitia noilor legi ale proprietatii, mostenitorii vechilor proprietari si-au primit imobilele inapoi, indiferent ca erau terenuri virane sau baze sportive, a caror destinatie nu ar fi trebuit schimbata, dar acest aspect al legii a fost incalcat sistematic. Astfel, terenuri de tenis, fotbal sau handbal, de pilda, au devenit pasuni pentru cai sau vite, cladiri de birouri sau blocuri de locuinte.
Ziarul nostru publica incepand de azi o serie de materiale in cadrul carora vom prezenta cateva dintre situatiile critice in care se afla bazele de importanta nationala pentru sportul romanesc. Vom evidentia si efectele distrugatoare pentru activitatea sportiva pe care le poate avea retrocedarea integrala sau unor parti din complexurile sportive, daca nu se vor lua masuri legislative care sa reglementeze statutul bazelor sportive intrate in posesia fostilor proprietari.

Pierderi definitive si irevocabile la Snagov
Una dintre zonele afectate de revendicarile imobiliare este cea din perimetrul Lacului Snagov, unde se afla Complexul National Sportiv Snagov. Din cei aproximativ 90.000 m patrati, cat avea initial, circa 30.000 au fost retrocedati fostilor proprietari, in momentul de fata suprafata totala a CNS Snagov fiind de 58.000 m patrati.
Printre imobilele pierdute in instanta definitiv si irevocabil se afla vilele Sassu si Popovici, aflate chiar in perimetrul Complexului Snagov, unde mai bine de noua luni din an se afla cantonate loturile nationale de canotaj ale Romaniei. Vila Sassu, cu terenul aferent, are o suprafata de 1.939 metri patrati, iar Vila Popovici, de asemenea cu terenul aferent, se intinde pe o suprafata de aproximativ 2.500 metri patrati.
Deocamdata situatia este "roz", ambele locatii aflandu-se in continuare in folosinta sportului, prin bunavointa proprietarilor care au acceptat sa le inchirieze fostilor administratori. Contractele au fost incheiate in 2006 pentru o perioada de cinci ani, iar terenurile au ramas in continuare nedelimitate. Pentru Vila Sassu - unde in timpul regatelor de canotaj sunt cazati arbitrii si oficialii, sau in restul anului sportivii, in limita celor zece locuri de care dispune cabana - CNS plateste o chirie de 400 de euro, in timp ce pentru Vila Popovici - unde exista un cabinet medical si antidoping, trei birouri si o magazie pentru alimente - se platesc 700 de euro pe luna. Singurul dezavantaj este ca ambele locatii se degradeaza pentru ca, neavandu-le in proprietate, CNS nu are nici un interes sa investeasca bani pentru renovarea sau modernizarea lor.

Pericol in mijlocul unei baze olimpice
Cele doua vile sunt insa "bombe" cu efect intarziat deoarece, dupa expirarea termenelor de inchiriere, in mijlocul ba-zei olimpice de canotaj pot aparea oricand locatii care sa "arunce in aer" linistea sportivilor. Dupa implinirea celor cinci ani contractuali, proprietarii vor putea vinde sau da cu totul alta destinatie terenurilor cu iesire directa la lac pe care le au in proprietate. Fara un cadru legislativ care sa reglementeze genul de constructii sau sa limiteze tipul de activitati care se pot desfasura in perimetrul unei baze sportive de interes national, nu-i exclus ca proprietatile Sassu si Popovici sa se transforme in vile de vacanta, in cel mai fericit caz. Nimic nu i-ar putea impiedica pe noii proprietari sa-si petreaca timpul liber pe malul lacului la un mic si-o bere, sau sa organizeze petreceri-monstru, in compania prietenilor, chiar in mijlocul canotorilor care se pregatesc pentru competitiile internationale de anvergura.

APEL LA ANS
"Suntem constienti ca, in conditiile in care ne vom pierde statutul de chiriasi, activitatea sportivilor cantonati la Snagov ar putea fi perturbata. Singura salvare ar fi ca Agentia Nationala pentru Sport sa poata cumpara terenurile pierdute. Din pacate, deocamdata nici nu se poate pune problema de asa ceva, pe de-o parte pentru ca actualii proprietari nu si-au manifestat interesul de a-si instraina proprietatile, iar pe de alta deoarece, chiar si in cazul ca acestia ar fi de acord cu vanzarea, nu exista banii necesari pentru astfel de investitii (n.r. - pretul de piata este in jur de 200 de euro pe metrul patrat)", a spus Iulius Margarit, directorul Complexului National Sportiv Snagov.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.