>> Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, considera ca BNR ar putea sa urce ratele dobanzilor intre 0,25% si 1%.

>> Accelerarea cheltuielilor statului la sfarsitul anului si relaxarea bugetara din 2008 ameninta inflatia.

>> Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, considera ca BNR ar putea sa urce ratele dobanzilor intre 0,25% si 1%.

>> Accelerarea cheltuielilor statului la sfarsitul anului si relaxarea bugetara din 2008 ameninta inflatia.

>> Leul ar putea suporta presiuni de apreciere in cazul in care Ministerul Finantelor va vinde obligatiuni in euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara chiar cu 1% in sedinta Consiliului de Administratie din 31 octombrie, din cauza accentuarii inflatiei.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, considera ca probabilitatea ca banca centrala sa urce ratele dobanzilor in octombrie este "mare", iar majorarea ar putea fi cuprinsa intre 0,25% si 1%. "Decizia depinde de datele statistice. In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa. Nu pot exclude aceasta posibilitate", a explicat Croitoru, intr-un interviu acordat Reuters. Consilierul a mai spus ca BNR nu trebuie sa astepte datele oficiale despre inflatia pe luna octombrie - care ar trebui sa fie publicate pana la mijlocul lunii noiembrie - pentru a lua o decizie referitoare la politica monetara, deoarece banca centrala se bazeaza pe propriile calcule.

O crestere importanta
Croitoru a precizat ca declaratiile sale nu le contrazic neaparat pe cele facute luni de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a spus ca piata nu ar trebui sa se astepte la "miscari bruste" in privinta ratelor dobanzilor. "Guvernatorul a spus sa nu ne asteptam la reactii bruste, dar depinde cum definesti astfel de masuri", a explicat Croitoru, care a adaugat ca o majorare cu 1% a ratei dobanzii de politica monetara poate fi considerata ca fiind importanta. BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de patru ori in prima jumatate a acestui an, pana la 7%

Tinta de inflatie, greu de atins
Tinta pentru inflatie "nu va fi usor" de atins in acest an. "Ar fi foarte grav daca inflatia lunara (din octombrie - n.r.) s-ar apropia de 0,9-1%", a mai spus Croitoru.
Accentuarea inflatiei a determinat observatorii straini, precum Fondul Monetar International (FMI), sa avertizeze in privinta pericolului de supraincalzire a economiei romanesti, care a inregistrat, in ultimii ani, o crestere accelerata si un deficit de cont curent care, potrivit analistilor economici, s-ar putea adanci pana la 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007.
Consilierul guvernatorului BNR a spus ca o accelerare a cheltuielilor statului in ultimele saptamani ale anului si perspectivele de relaxare bugetara in 2008 ameninta inflatia. Consilierul lui Isarescu a mai spus ca planul Guvernului de a adanci deficitul bugetar pana la 2,7% din PIB in 2008, de la un nivel estimat intre 2% si 2,5% in acest an, va atrage o relaxare fiscala "dramatica". "Nivelul optim pentru deficitul bugetar ar fi de cel mult 1% din PIB", a precizat Croitoru, care a adaugat ca una dintre principalele ingrijorari este politica salariala, deoarece Romania se confrunta cu o cerere interna ridicata.

Eurobondurile ar putea aprecia leul
Croitoru a mai spus ca leul, care a ajuns in luna iulie a acestui an la cel mai ridicat nivel al ultimilor cinci ani, de 3,0870 unitati/euro, pentru ca in septembrie sa atinga nivelul minim din 2007, de 3,4303 lei/euro, ar putea suporta presiuni de apreciere in cazul in care Ministerul Finantelor va vinde obligatiuni in euro (eurobonduri) in valoare de un miliard de euro pana la sfarsitul acestui an.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, ca emisiunea de obligatiuni in euro, planificata initial sa insumeze 500 milioane euro, ar putea ajunge la o valoare dubla.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin