Uniunea Europeana a facut primele demersuri pentru initierea procedurii de infrigement in domeniul legislatiei privind biodiversitatea. Ceea ce inseamna ca sumele alocate de UE pentru acest domeniu vor putea fi diminuate si, mai mult, tara noastra
Uniunea Europeana a facut primele demersuri pentru initierea procedurii de infrigement in domeniul legislatiei privind biodiversitatea. Ceea ce inseamna ca sumele alocate de UE pentru acest domeniu vor putea fi diminuate si, mai mult, tara noastra ar putea fi in situatia de a plati si amenzi. Ministrul Mediului da vina pe Agricultura ca nu a facut demersurile la timp.
Comisia Europeana a decis sa trimita o scrisoare Ministerului roman al Mediului in urma constatarii ca Romania nu a respectat normele comunitare in domeniul biodiversitatii, informeaza Rompres. "Romania nu a reusit sa desemneze nici o Zona de Protectie Speciala pentru pasari migratoare si pasari salbatice vulnerabile, incalcand directiva UE privind conservarea pasarilor salbatice", a spus Barbara Helfferich, purtator de cuvant al executivului comunitar. Ministerul roman al Mediului are la dispozitie doua luni pentru a remedia disfunctionalitatile.
Ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, considera decizia CE una normala, precizand ca Romania este obligata sa raspunda in 30-60 de zile. "Sunt convins ca procedura nu va fi demarata, si ca va ramane la stadiul de notificare", a adaugat Korodi.
El a precizat ca din luna mai a solicitat Ministerului Agriculturii avizarea hotararii de Guvern in ceea ce priveste zonele protejate speciale, dar la cu doar doua zile in urma.
Desemnarea ariilor protejate a suscitat vii discutii. In cazul in care o suprafata de teren primeste acest calificativ, urmeaza sa se impuna anumite conditii de utilizare a terenului si resurselor din acea zona. Cele mai obisnuite oprelisti sunt cele legate de regimul constructiilor, dar si in agricultura, unde se impun anumite masuri speciale. In cazul ariilor protejate, tara noastra ar putea sa nu mai beneficieze de fondurile comunitare alocate pentru aceste arii protejate, dar si sa plateasca amenzi, calculate de institutiile comunitare.
Tahografele la tribunal
Comisia Europeana (CE) ar putea actiona in justitie Romania si alte sapte state pentru ca nu au pus in aplicare directiva cu privire la perioadele de conducere si repaos si introducere a tahografelor digitale, document care reglementeaza activitatea de transport rutier la nivel european. CE a adresat avize motivate, pasul final inaintea depunerii unei plangeri oficiale la Curtea de Justitie, catre Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Slovacia si Marea Britanie si pentru nerespectarea obligatiei de a comunica masurile intreprinse la nivel national pentru transpunerea directivei europene promulgata anul trecut, se arata intr-un comunicat al CE. (Luminita MOROIANU, Carmen POPESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.