>> Cea mai cunoscuta distinctie literara britanica, Man Booker Prize for Fiction, a fost castigata anul acesta de romanul "The Gathering".

>> Anne Enright este a doua autoare din Irlanda care castiga premiul in valoare de 50.000 de lire, p
>> Cea mai cunoscuta distinctie literara britanica, Man Booker Prize for Fiction, a fost castigata anul acesta de romanul "The Gathering".

>> Anne Enright este a doua autoare din Irlanda care castiga premiul in valoare de 50.000 de lire, prima fiind Iris Murdoch, in 1978.

>> Dintre ceilalti cinci contracandidati, cel mai cunoscut a fost Ian McEwan, intrat pe lista scurta cu "On Chesil Beach".

Desi Ian Mcewan era printre favoriti anul acesta, nimeni pana la urma nu credea cu adevarat ca el va primi The Man Booker Prize, la nici zece ani dupa ce l-a primit pentru "Amsterdam". De altfel, McEwan pare a fi un abonat etern la categoria "scriitor favorit", macar si numai in opinia cititorilor. Cu alte cuvinte, daca McEwan ar fi primit acest premiu, ar fi fost o surpriza mai mare decat faptul ca nu l-a primit. Anul acesta, premiul in valoare de 50.000 de lire sterline, cea mai importanta distinctie literara atribuita in Marea Britanie unui volum de proza, l-a castigat Anne Enright, in varsta de 45 de ani, pentru un roman intitulat "The Gathering" ("Adunarea"). Este a doua oara cand Man Booker Prize merge spre o autoare irlandeza. Prima a fost Iris Murdoch, in 1978. Tot din Irlanda au venit si scriitorii Roddy Doyle, in 1993 - cu un roman aparut recent si in traducere romaneasca, "Paddy Clarke, ha, ha, ha", cel mai bine vandut din istoria Booker - si John Banviller, in 2005.
Howard Davies, presedintele juriului, a explicat, ieri, la ora 01.00 (ora Romaniei), cand a fost anuntat premiul, ca "'The Gathering>> arunca o privire neinduratoare asupra unei familii coplesite de tristete. Este tristetea unei femei, tristetea inradacinata in familia sa, in mariajul ei, si despre moartea fratelui sau". Davies a mai spus ca "'The Gathering>> este o carte puternica, inconfortabila si uneori furioasa", adaugand ca aceasta "saga" este un "roman incantator". Davies a spus ca decizia a fost luata in unanimitate, desi a admis ca "in momentul in care 'The Gathering>> a intrat pe lista lunga a cartilor nominalizate, nimeni nu se astepta sa si castige competitia. Este o mostra de proza foarte intensa pe care nu o poti rasplati decat citind-o inca o data".
"Credem ca este o romanciera care va marca aceasta epoca si ca vom auzi deseori vorbindu-se despre ea. Finalul cartii este uimitor. Unul dintre cele mai bune finaluri pe care le-am citit vreodata", a mai spus Davies.
Intr-un interviu acordat unui post de radio, Anne Enright i-a avertizat pe cei care se vor astepta ca "The Gathering" sa-i binedispuna ca mai bine renunta: "Romanul meu este echivalentul unei drame hollywoodiene".
Anne Enright s-a nascut la Dublin, unde traieste si lucreaza. Pana acum, a mai publicat trei romane: "The Wig My Father Wore" (1995), "What Are You Like?" (2000) si "The Pleasure of Eliza Lynch" (2002). Criticii literari au caracterizat acest al patrulea roman al sau ca fiind "special" si "de o tristete entuziasmanta".
La primirea premiului, Anne i-a multumit lui Martin Murphy, "love of my life", agentului sau si editorului, dar si romancierului Colm Toibín, "care intotdeauna m-a incurajat, spunandu-mi ca va veni si vremea mea".
Pe langa suma de 50.000 de lire, Booker Prize este o garantie a cresterii vanzarilor si a recunoasterii internationale. Toti cei sase autori ajunsi pe lista scurta primesc cate 2.500 de lire si li se reediteaza cartile finaliste intr-un nou design.
Enright a spus ca nu stie ce va face cu acesti bani - "probabil, o noua bucatarie" - si a glumit spunand ca si-a cumparat o rochie pe care pana acum nu si-ar fi permis-o.

"The Gathering"
>> Un roman despre trei generaTii, despre iubire si dezamagire
"The Gathering", romanul Annei Enright, a castigat o competitie pentru care au fost propuse 110 romane, dintre care au fost acceptate 92, dar numai 18 carti au intrat in cursa. In lista scurta au fost doar sase carti: "Darkmans" de Nicola Barker, "The Reluctant Fundamentalist" de Mohsin Hamid, "Mister Pip" de Lloyd Jones, "On Chesil Beach" de Ian McEwan, "Animal's People" de Indra Sinha si, desigur, "The Gathering". "The Gathering" este povestea unei familii, care nu este lipsita de o doza importanta de sexualitate: sunt urmarite trei generatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.