Cativa ierarhi cunoscuti sunt declarati oficial colaboratori ai Securitatii ca politie politica. Cercetarile continua si dupa desemnarea noului patriarh, cu alte verdicte incriminante. Iar despre un numar important de alese fete bisericesti (16) CNSA
Cativa ierarhi cunoscuti sunt declarati oficial colaboratori ai Securitatii ca politie politica. Cercetarile continua si dupa desemnarea noului patriarh, cu alte verdicte incriminante. Iar despre un numar important de alese fete bisericesti (16) CNSAS afla ca dosarele le-au fost arse in decembrie 1989, "la revolutie". Inclusiv al noului "intaistatator", Daniel.
Al doilea episod. Se declanseaza scandalul Remes. Doi ministri ai Agriculturii, unul fost si altul in functie, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan (intre timp - amandoi fosti), sunt filmati de DNA in timp ce discuta despre posibile interventii, preiau si inmaneaza plicuri s.a.m.d. in loc sa fie pastrata pentru urmarirea penala, caseta e plasata Departamentului de stiri al postului public de televiziune, care o difuzeaza imediat. Nu conteaza ca vinovatia ministrului in functie nu e dovedita explicit in film (ambii protagonisti vor sustine ca totul e o "lucratura", ca ei discutau despre cu totul altceva decat despre sprijinirea unui dubios "om de afaceri": vroiau sa ajute o biserica, ceea ce ne intoarce - iata! - la cele sfinte...). Conducerea stirilor de la TVR nu ezita nici la gandul ca difuzeaza o proba dintr-un dosar in lucru si care ar fi trebuit sa fie pastrata pentru a fi prezentata in instanta. TVR devine astfel un instrument al manipularii politice, executata direct sau macar cu complicitatea organelor de ancheta, in speta DNA, pentru care partizanatul e interzis prin lege. Intreaga afacere, si prestatia "actorilor" din film, si aranjamentele de difuzare au fost mizerabile. In focul marelui scandal astfel starnit, ies la iveala detalii echivalente cu o aluzie stravezie: directoarea stirilor TVR, Rodica Culcer, ziarista cunoscuta, cu o cariera postcomunista la BBC, apoi in presa scrisa si audio-vizuala din tara, sustinatoare in ultimii ani a presedintelui Traian Basescu, a lucrat pana in 1989 la Academia "Stefan Gheorghiu", formatoare a "cadrelor" partidului unic, apoi la Ambasada americana. In vechiul regim, despre personalul local al reprezentantelor diplomatice straine, furnizat de autoritatile de la Bucuresti, se banuia ca lucra "sub acoperire", preluand informatii pentru Securitate si pentru spionajului romanesc.
Plutim - vasazica - in zona suspiciunilor. In absenta unor dovezi, banuielile si aluziile pot fi nedrepte. Si despre alte persoane publice, de la politicieni la oameni de afaceri si jurnalisti, apar din cand in cand informatii sau zvonuri cum ca ar fi colaborat cu fosta politie politica si ca ar continua sa actioneze in complicitate ori in urma santajului exercitat de versiunea astazi "oculta" a retelei. Adevarata sau nu, atare presupozitie contribuie la mentinerea mitului Securitatii atotputernice. Dupa - incredibil - aproape 18 ani de istorie postcomunista...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.