Romania ocupa locul al treilea in Europa in ce priveste valoarea banilor trimisi acasa, din strainatate, de cetatenii statelor europene, dupa Rusia si Ucraina. De asemenea, intr-un raport al Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii - o
Romania ocupa locul al treilea in Europa in ce priveste valoarea banilor trimisi acasa, din strainatate, de cetatenii statelor europene, dupa Rusia si Ucraina. De asemenea, intr-un raport al Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii - o agentiei a ONU - se arata ca Republica Moldova este pe primul loc in Europa in ce priveste contributia din PIB reprezentata de banii din strainatate, respectiv peste 31 la suta. Cu alte cuvinte, aproape o treime din PIB-ul Republicii Moldovei vine din partea muncitorilor moldoveni din strainatate. Comparativ, in Romania, aceasta proportie este mult mai mica, anume de patru procente.
Pe de alta parte, noteaza raportul, in Moldova si Romania peste 50 la suta din aceste sume merg in mediul rural.
Per total, exista 25 de milioane de migranti din tarile in curs de dezvoltare din Europa, reprezentand 10 procente din toata populatia acestor state.
Principalele destinatii occidentale ale migrantilor includ Italia, Marea Britanie si Statele Unite. Rusia este in acelasi timp si tara de plecare a migrantilor, aproape jumatate din totalul european sunt rusi, dar este si principala tara de destinatie a migrantilor din CSI.
Valoarea totala a banilor trimisi in tara de catre migranti este de peste 50 de miliarde de dolari anual, ceea ce inseamna aproximativ 2000 de dolari trimisi anuala acasa de catre o singura persoana.
In ce priveste piata transferurilor de bani, cele mai competitive state in acest sens sunt si cele care au parte de cei mai multi bani, respectiv Moldova, Polonia, Romania sau Federatia Rusa.
Cu toate acestea, in majoritatea statelor Occidentale competitia intre operatorii care asigura transferul banilor este abia la inceput. Astfel, transferurile din Italia si Marea Britanie catre Polonia, Moldova si Romania sunt mult mai competitive decat cele din Elvetia catre Serbia.
Accesul financiar este de asemenea limitat. Numarul de clienti ai bancilor prin care se realizeaza transferuri financiare nu are nicio legatura cu cei care deschid conturi bancare la aceleasi banci. In Moldova spre exemplu, banii din strainatate sunt transformati aproape toti in cash, fara a fi transferati in conturi bancare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.