„Gardianul” a sesizat, in mai multe randuri, faptul ca o serie intreaga de articole aparute in periodicul de limba maghiara „Europai Ido” (Timpul Europei), care apare la Sfantul Gheorghe, contin indemnuri la ura rasiala, la a
„Gardianul” a sesizat, in mai multe randuri, faptul ca o serie intreaga de articole aparute in periodicul de limba maghiara „Europai Ido” (Timpul Europei), care apare la Sfantul Gheorghe, contin indemnuri la ura rasiala, la antisemitism, dar si iesiri antiromanesti care ar trebui sa intre sub incidenta Codului Penal. In privinta antisemitismului celor de la „Europai Ido”, organizatia neguvernamentala „Liga Pro Europa” din Targu-Mures a sesizat Clubul Roman de Presa inca din primavara acestui an. Recent, Consiliul de Onoare al CRP a anuntat ca va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Ministerul Internelor in vederea luarii masurilor prevazute de lege in astfel de cazuri. Publicatia „Europai Ido” a negat acuzele de rasism si xenofobie care i-au fost aduse. Cu un an in urma, atunci cand „Europai Ido” a publicat proclamatia pentru autonomia Tinutului Secuiesc si a fost confiscat de pe tarabe de politistii mureseni, Liga Pro Europa a catalogat actiunea drept o incalcare flagranta a dreptului la exprimare. Acum maghiarii amen inta cu darea in judecata a Ligii.

Daca in ceea ce priveste iesirile antisemite ale publicatiei respective, de bine, de rau, Clubul Roman de Presa s-a sesizat, intr-un tarziu, in ceea ce priveste antiromanismul feroce, cultivat frecvent de „Europai Ido”, CRP n-a avut inca nici o reactie. Nici „Liga Pro Europa”, extrem de activa si de guraliva in alte situatii. Si nici institutiile abilitate ale statului. Forumul Romanilor de Harghita si Covasna, cea mai cuprinzatoare organizatie a conationalilor nostri care locuiesc in zona, a formulat mai multe proteste si a sesizat, in repetate randuri, faptul ca „Europai Ido” indeamna in permanenta la ura fata de romani, pe care-i numeste „invadatori nerusinati, „primitivi si salbatici”, „cotropitori ai pamanturilor noastre”, „caini de pe malul Dambovitei” etc. Deocamdata, lucrurile par a se misca doar in sensul sanctionarii iesirilor antisemite ale publicatiei. Cele antiromanesti au, in continuare, cale libera. Ca sa se inteleaga mai bine cam de ce sunt in stare cei de la „Europai Ido”, reproducem mai jos fragmente dintr-un articol aparut anul acesta, in paginile sale, semnat de un anume Sandor Csiki.

'Consanguinii mei, cetateni de rangul al doilea!>>
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, parintii Cetateanului de rangul al doilea au devenit cetateni romani. Numele lor a fost trecut romanizat in certificatele de nastere de catre putere. Cetateanul de rangul al doilea a fost izgonit din Transilvania, de pe Pamantul Secuiesc, din locul natal, si a fost mutat dincolo de munti. Au crezut ca intr-un mediu strain se va romaniza cu timpul. Au gresit. In acest timp, cetatenii romanii de rangul intai erau parasutati sistematic in Tara Transilvaniei ocupate. Pentru ca veneticii erau de rangul intai, majoritatea lor aterizau in posturi banoase, in functii de conducere. Multi dintre ei au devenit ofiteri platiti bine, sefi de politie si informatori insetati de sange. In cele mai multe cazuri, cei de rangul al doilea puteau deveni doar subalterni sau slugi... Si in mod normal, li s-au construit biserici ortodoxe noi, din casieria statului, din impozitele platite de noi. intre timp, imobilele maghiare au ramas in mainile lor sau se ruinau orfane. in pofida promisiunilor rasunatoare, Cetateanul de rangul doi este asuprit si in prezent....


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.