Termenul dat de presedintele Basescu Parlamentului pentru adoptarea uninominalului este imposibil de respectat. Insa PNL poate intoarce situatia astfel creata in favoarea sa. Se pare ca premierul se pregateste sa-si asume raspunderea pentru uninomin
Termenul dat de presedintele Basescu Parlamentului pentru adoptarea uninominalului este imposibil de respectat. Insa PNL poate intoarce situatia astfel creata in favoarea sa. Se pare ca premierul se pregateste sa-si asume raspunderea pentru uninominal. Daca se grabeste cu asumarea, Tariceanu poate bloca astfel referendumul, care nu s-ar mai justifica. Ulterior exista doua posibilitati. Daca Parlamentul este de acord cu asumarea, PNL, care dupa scandalul Remes nu mai este pe un trend ascendent in sondaje, s-ar putea redresa in vederea campaniei pentru europarlamentare. Insa, chiar daca Parlamentul amendeaza intentia Guvernului, printr-o motiune, Executivul ar pica pentru o initiativa dorita de electorat. Deci, oricum ar fi, Guvernul iese castigator la capitolul imagine, implicit in sondaje. Ceea ce inseamna o mai buna pozitionare la parlamentarele de anul viitor.

Afectati de ultimatumul dat de presedintele Basescu, parlamentarii au gasit un mod de a-i face pe plac si de a amana sperietoarea referendumului pe votul uninominal. Asa ca alesii au facut in cateva minute ce nu au reusit in doua luni, finalizand raportul asupra legii elec torale. Fara a mai adopta vreun amendament, Comisia pentru Cod electoral a trimis raportul la Senat pentru a-l dezbate de saptamana viitoare. Sunt toate sansele ca interminabilele dispute din Comisie sa fie transferate in plenul Senatului, iar punerea legii pe ordinea de zi sa aiba doar scopul sa-i demonstreze presedintelui ca exista vointa politica pentru votul uninominal.

Asadar, Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat ieri Raportul asupra legii de introducere a votului uninominal, desi se ajunsese la articolul 13 din cele 54 ale legii. Fara a mai discuta zecile de amendamente care au blocat vreme de un an activitatea Comisiei, alesii au trecut direct la adoptarea raportului cu 9 voturi „pentru“ si o abtinere (din partea UDMR, reprezentantii acesteia declarand din start ca nu sunt de acord cu schimbarea tipului de vot). „Comisia a renuntat la introducerea in corpul legii a desemnarii colegiilor uninominale“, a precizat liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, precizand ca desemnarea colegiilor ar trebui decisa ulterior adoptarii legii, printr-o hotarare de Guvern.

Nu se respecta calendarul lui Basescu
Potrivit lui Voicu, pentru a trece de Parlament, legea va avea nevoie de cateva saptamani. Democratul Valentin Iliescu a catalogat decizia fulger a colegilor sai de a trimite legea la Senat ca fiind doar „o replica politicianista la imboldul dat de presedinte“. El a criticat lipsa de vointa a clasei politice, aratand ca „legea, cu acest Parlament, are foarte putine sanse sa treaca. Singura sansa este un referendum prin care poporul sa impuna parlamentarilor adoptarea ei“.
In acest context, deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, ieri, conform NewsIn, ca Executivul si-ar putea angaja raspunderea pentru Legea votului uninominal. Norica Nicolai a spus chiar ca ii va cere premierului angajarea raspunderii pentru uninominal. Dan Voiculescu apreciaza ca intentia sefului statului de a organiza referendum in preajma campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare este un nou „siretlic, menit a imparti clasa politica intre buni si rai, pentru a plasa PD de partea celor buni“. Marko Bela a spus ca nu doreste organizarea unui referendum deoarece „nu are rost“, liderul UDMR apreciind ca rezultatul va fi in favoarea uninominalului. Peremistul Lucian Bolcas considera ca actiunile lui Basescu vadesc un singur scop: seful statului nu vrea altceva decat sa-si creeze imaginea unui om care conduce totul in societate. Mircea Geoana i-a trimis o scrisoare presedintelui in care apreciaza ca „graba“ pentru organizarea referendumului privind uninominalul ar putea fi o maniera stridenta de a se transforma in agentul electoral al PD. Votul uninominal nu constituie o urgenta considera Nicolae Vacaroiu, care spera ca, pana la sfarsitul lunii noiembrie, Parlamentul sa poata adopta legea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.