Gruparea paramilitara „Garda Ungara“, care a lansat mai multe amenintari la adresa Romaniei, functioneaza ilegal. In urma anchetei efectuate, Procuratura Generala din Budapesta a ajuns la concluzia ca o parte a obiectivelor asumate nu re
Gruparea paramilitara „Garda Ungara“, care a lansat mai multe amenintari la adresa Romaniei, functioneaza ilegal. In urma anchetei efectuate, Procuratura Generala din Budapesta a ajuns la concluzia ca o parte a obiectivelor asumate nu respecta statutul aprobat in momentul inregistrarii la tribunal. Printre acestea se numara interventia in caz de calamitati si apararea ordinii publice.
In cadrul anchetei, au fost interogati mai multi lideri si au fost comparate datele din statut cu informatiile postate pe siteul gruparii. Liderul organizatiei, Gabor Vona, a declarat intr-un interviu ca adevaratul scop este crearea „Garzii Nationale“. „In timp de pace, va fi desfasurata in cazuri de catastrofa si pentru protectie civila si a valorilor culturale, in razboi vom fi gata sa ne aparam tara“, a precizat el.

Totodata, el a declarat in august ca se teme de o agresiune a Romaniei asupra Ungariei. Organizatia are un termen de 30 de zile sa se supuna apelului Procuraturii Generale pentru a evita actionarea in judecata. In timp ce Slovacia a condamnat vehement aparitia Garzii, Ministerul roman de Externe a considerat ca e o chestiune interna a Ungariei.
La presiunea internationala, si in special a asociatiilor evreiesti, premierul Ferenc Gyurcsany a cerut autoritatilor sa supravegheze atent aceasta grupare si sa ia masuri atunci cand incalca legea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.