Pe lista C de compensate au aparut trei medicamete noi, iar unul a fost mutat de pe o lista pe alta, pentru a corecta o greseala anterioara. Producatorii acuza Ministerul Sanatatii de lipsa de transparenta si de incalcarea directivelor europene.
Pe lista C de compensate au aparut trei medicamete noi, iar unul a fost mutat de pe o lista pe alta, pentru a corecta o greseala anterioara. Producatorii acuza Ministerul Sanatatii de lipsa de transparenta si de incalcarea directivelor europene.

Ministerul Sanatatii a modificat lista de medicamente compensate pe ascuns, fara a a anunta public inainte cu 30 de zile, asa cum prevade Directiva europeana privind transparenta in actele guvernamentale. Unele modificari nu ii afecteaza in niciun fel pe oameni , fiind corecturi ale unor greseli de tipar facute la precedenta modificare a listelor. Pe langa aceste mici modificari Ministerul a inserat si trei denumiri noi de medicamente, pentru boli endocrine, neurologice si pentru insuficienta renala. Producatorii de medicamente sustin ca autoritatile au operat modificarile pe ascuns, incalcand astfel directiva europeana in ceea ce priveste transparenta. Alte sute de medicamente asteapta sa fie introduse pe liste, producatorii urmand a inregistra castiguri substantiale, dupa ce vor avea acces in sistemul de compensare. De ce au fost introduse tocmai aceste trei produse si care au fost criteriile de selectie, se intreaba ei.

Hotararea de guvern care prevede schimbarile la lista de medicamente compensate a fost adoptata in sedinta de guvern din 4 octombrie 2007 si publicata in Monitorul Oficial in 12 octombrie 2007. Ministrul Eugen Nicolaescu, care este foarte atent cu promovarea si anunta orice masura care i-ar putea atrage simpatia publicului, nu a difuzat nici macar un comunicat de presa. In principal, s-au operat modificari la lista C de medicamente, listele A si B ramanand neschimbate.
Pe langa schimbari nesemnificative de numai cateva litere, s-au introdus si trei medicamente noi.

Unul dintre produsele “(re)compensate” este un medicament impotriva tumorilor hipofizare, care se afla pe listele de compensate, dar era trecut, din greseala pe alta lista.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin