Regiunile de dezvoltare ar urma sa aiba intre 800.000 si 3 milioane de locuitori, conform proiectului prezentat sambata la Targu Mures de UDMR.
Presedintele formatiunii, Marko Bela, a declarat ca proiectul Uniunii privind noile regiuni de dezvol
Regiunile de dezvoltare ar urma sa aiba intre 800.000 si 3 milioane de locuitori, conform proiectului prezentat sambata la Targu Mures de UDMR.
Presedintele formatiunii, Marko Bela, a declarat ca proiectul Uniunii privind noile regiuni de dezvoltare este "o oferta politica facuta partidelor", urmand sa fie prezentata institutiilor statului, partidelor politice si la Bruxelles, incepand de saptamana viitoare.
Potrivit UDMR, impartirea actuala a regiunilor de dezvoltare, facuta in 1998, urmareste structura judetelor stabilita in 1968, care nu tine cont de traditia, istoria sau cultura zonelor.
Marko Bela s-a declarat convins ca proiectul va starni comentarii, mai ales ca include si propuneri referitoare la Ţinutul Secuiesc.
„Asa este, Ţinutul Secuiesc este o zona traditionala si nu intamplator, fiindca aceste traditii se bazeaza pe o anumita coerenta economica, culturala, pe anumite interese comune, dar si caracteristici geografice aparte”, a declarat Marko.
Insa, el a adaugat ca aproape toate judetele sunt nemultumite de impartirea de acum a regiunilor, motiv pentru care oferta UDMR se adreseaza tuturor.
„Cineva trebuie sa sparga gheata si noi ne-am asumat aceasta menire si stim ca vor exista si critici. Dar propunerea noastra se refera la toata societatea”, a afirmat Marko, adaugand ca prin reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica s-ar obtine un randament mai mare in absorbtia fondurilor europene.
Marko Bela a precizat ca regiunile de dezvoltare economica nu au legatura cu autonomia teritoriala. "Nu vrem sa ducem mai departe un concept prafuit, ci vrem ca, la crearea regiunilor, sa se tina cont de traditie, de cultura. Cei care nu tin cont de aceste aspecte nu vor putea contura regiuni de dezvoltare adecvate", a spus liderul Uniunii.
Potrivit acestuia, zone importante, precum Transilvania, „au fost disecate” prin infiintarea regiunilor economice actuale. "A detasa interesul economic de traditii si cultura e o prostie", a afirmat acesta.
La randul sau, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Borbely Laszlo, a declarat la Alba Iulia ca la sfarsitul anului viitor se va discuta despre redistribuirea banilor alocati regiunilor de dezvoltare, care sa se faca tinand cont de o analiza demografica si economica. "Daca este necesar, putem ca din 2009 sa avem o reasezare, si intre axe si intre regiuni, a acestor sume de bani, pe date si pe discutii corecte", a completat Borbely.
In prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, iar modificarea numarului acestora nu poate fi facuta mai devreme de 2013, intrucat fondurile primite de la bugetul Uniunii sunt acordate pe baza acestei impartiri regionale, pentru perioada 2007 - 2013.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.