Le va fi din ce in ce mai greu anumitor oameni politici, si celor care le sustin opiniile, sa poarte razboiul cu procurorii sub stindardul acuzatiei de politie politica.

Dovada ca asa stau lucrurile este repozitionarea lui Cozmin Gusa
Le va fi din ce in ce mai greu anumitor oameni politici, si celor care le sustin opiniile, sa poarte razboiul cu procurorii sub stindardul acuzatiei de politie politica.

Dovada ca asa stau lucrurile este repozitionarea lui Cozmin Gusa care a devenit, mai nou, un partizan al DNA dupa ce inainte vreme l-a socotit dusmanul principal al democratiei alaturi de presedintele Traian Basescu. Exemplul popularitatii enorme din anii nouazeci din Italia ai procurorilor ar trebui sa dea de gindit oricarui strateg din partide. Popularitatea exceptionala a campaniei mani puliti - miini curate - initiata la inceputul deceniului noua de judecatorul Antonio di Pietra prin arestarea politicianului Mario Chiesa de la socialisti risca sa se repete in Romania. Din aceasta cauza, orice politician cu minim instinct politic trebuie sa procedeze asemenea lui Cozmin Gusa. Argumente de felul celor folosite isteric si lipsit de orice rationament cum ca presedintele Basescu foloseste procurorii drept arma politica nu ajuta la nimic. Dimpotriva, ii contabilizeaza acestuia si partidelor prezidentiale tot profitul electoral al fenomenului mani puliti romanesc. Atrag atentia in primul rind PNL ca valul de simpatie populara fata de procurori este in crestere si orice argument de felul celor folosite de sustinatorii politicienilor cu dosare la DNA, de felul lui Ion Cristoiu sau Sorin Rosca Stanescu, nu face decit sa propulseze presedintele si PD-ul pe val. Acestia pot sta linistiti, ascunsi pe Modrogan sau la Cotroceni, deoarece, gratie acestor comentatori, tot ceea ce fac procurorii va fi in folosul lor electoral. Ultimul alibi al aparatorilor neconditionati si fundamentalisti ai politicienilor cu dosar e acela ca procurorii procedeaza partinitor si nu se ating de coruptii din jurul presedintelui. Eu, unul, incep sa cred ceea ce spune si Gusa, procurorii s-au dezlantuit, razboiul este total, armele sint pe masa si procurorii ii vor salta si pe cei din preajma presedintelui. DNA si Justitia incep sa simta gustul independentei si al puterii, se produce o revolutie de mentalitate a magistratilor din Romania. Ne apropiem de pragul masei critice in care Justitia va deveni independenta si vom avea cu totii sansa de a ne cistiga demnitatea nationala si de a elibera treptat tara aflata, cum spunea Tudor Vladimirescu, la cheremul tagmei jefuitorilor.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.