Grupurile de infractori romani din Spania s-au specializat in “activitati legate de traficul de fiinte umane, exploatarea sexuala a femeilor prin prostitutie fortata, falsificarea de monede si escrocherii pe internet”, delicte caror

Grupurile de infractori romani din Spania s-au specializat in “activitati legate de traficul de fiinte umane, exploatarea sexuala a femeilor prin prostitutie fortata, falsificarea de monede si escrocherii pe internet”, delicte carora le cad victime chiar compatriotii lor, se arata intr-un raport al Directiei Generale a Politiei Spaniole din luna iulie, informeaza cotidianul spaniol El Pais, in editia sa electronica de luni, consultata de Rompres. In raport se arata ca in ultimii ani “s-a constatat o crestere semnificativa a escrocheriilor si contrangerilor” carora le cad victime strainii, in special cei din tarile din est. Grupurile de infractori poseda arme si seamana frica printre compatriotii lor, cu ”tehnici de folosite in tarile lor de origine”, informeaza El Pais. Autorii raportului isi manifesta ingrijorarea cu privire la cat de periculoase sunt aceste bande: “exista circumstante agravante, dat fiind faptulca infractorii sunt fosti militari si membri ai fortelor de securitate din tarile de origine, obisnuiti cu utilizarea armelor si experti in tehnici de lupta. Ei stiu ca in tarile de origine ii asteapta reclamatii penale sau civile, pentru delicte comise acolo, ceea ce ii face sa-si ia masuri sporite de siguranta, pentru a evita sa fie retinuti”. Aceste grupuri au o structura piramidala, sunt foarte bine organizate si, in caz de nevoie, “colaboreaza intre ei, avand legaturi la nivel international”, mai noteaza cotidianul spaniol. Potrivit raportului, modul de operare al infractorilor difera in functie de provenienta acestora, dar si de conexiunile lor. Astfel, daca romanii se ocupa cu traficul de fiinte umane si escrocherii, “bulgarii sunt implicati in traficul ilegal de masini, de arme, droguri si fiinte umane, ca si in furturi bine puse la punct; rusii se ocupa si ei cu traficul de fiinte umane, cu exploatarea sexuala a femeilor, traficul de stupefiante sau spalarea banilor obtinuti din comercializarea de droguri. Albanezii si etnicii albanezi din Kosovo sunt specializati in furt calificat, trafic de arme si de stupefiante”, iar polonezii se pricep cel mai bine la ”escrocherii si trafic ilegal de masini”, se mai arata in raport. Mai exista si membrii ai acestor bande care stiu ca sunt cautati pentru delicte grave in tarile lor de origine si atunci raman in Spania “in stare latenta”, cu slujbe normale si fara sa trezeasca suspiciuni, pana cand sunt anuntati cu privire la o noua operatiune a organizatiei. Majoritatea imigrantilor vin insa la munca cinstita in Spania, si tocmai ei sunt cei care le cad victime compatriotilor lor, mai noteaza raportul politiei spaniole. De exemplu, un judecator din Valdemoro, oras situat in apropierea Madridului, investigheaza in prezent cazul unui cetatean polonez care a imprumutat bani cu dobanda de la compatrioti de-ai lui, care i-au cerut insa in cateva zile de patru ori mai multi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.