Parlamentul nu va reusi sa adopte Legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie, deoarece nu exista vointa politica in acest sens, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat, Cristian Radules
Parlamentul nu va reusi sa adopte Legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie, deoarece nu exista vointa politica in acest sens, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat, Cristian Radulescu, citat de Rompres.
Radulescu a adaugat ca seful statului a adresat un ultim avertisment parlamentarilor cu privire la adoptarea in timp a acestui proiect.
'Presedintele Basescu nu a uitat de ceea ce a promis populatiei, referitor la consultarea acesteia, prin referendum, fata de o tema majora in optiunile electoratului-votul uninominal. La vremea respectiva, aprilie-mai, cand a dorit convocarea acestui referendum, Parlamentul a promis ca se va incadra in termenul de 31 mai, apoi de 30 iunie pentru finalizarea legilor alegerilor pe sistemul uninominal, lucru care nu a fost respectat. Dupa aceea s-a promis ca in primele zile ale sesiunii care a inceput in septembrie va fi finalizata aceasta tema, si s-au tot dat termen succesive'', a afirmat Cristian Radulescu.
Faptul ca nu au fost respectate termenele de pana acum inseamna ca nu exista vointa politica, mai spune Radulescu, adaugand ca presedintele a mai dat inca un avertisment, in opinia deputatului ultimul, referitor la data de 22 octombrie pana la care legile pe sistem uninominal sa fie finalizate.
Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, premierului si liderilor PNL, PSD, PD, UDMR, PC, PLD si PRM in care avertizeaza ca, daca nu va primi la promulgare, pana pe data de 22 octombrie, noua lege electorala care sa vizeze introducerea votului uninominal incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare, va declansa un referendum national pe aceasta tema.
'Aceasta lege poate fi adoptata de Parlament in procedura obisnuita sau poate fi adoptata ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului', se arata in scrisoarea sefului statului.
Insa, Traian Basescu atrage atentia ca 'emiterea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta pe tema schimbarii modului de scrutin nu poate fi o solutie satisfacatoare'.
'Domeniul electoral este prea important pentru a fi reglementat prin ordonante ale Guvernului, iar o asemenea ordonanta ar fi vulnerabila prin posibilitatea respingerii ei de Parlament', subliniaza presedintele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.