Presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pottering declara ca a apreciat intotdeauna 'pozitia Romaniei si in special a presedintelui Traian Basescu, cu privire la Tratatul Constitutional', relateaza Rompres.
Presedintele Traian Basesc
Presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pottering declara ca a apreciat intotdeauna 'pozitia Romaniei si in special a presedintelui Traian Basescu, cu privire la Tratatul Constitutional', relateaza Rompres.
Presedintele Traian Basescu a avut, luni seara, o intalnire la Palatul Cotroceni, cu presedintele PE, in cadrul careia au fost abordate subiecte legate de Tratatul de modificare a Tratatelor UE, probleme legate de dezvoltarea institutionala si problemele Romaniei in ceea ce priveste agricultura si justitia.
'Am exprimat speranta ca la Lisabona vom avea o forma a Tratatului. Am discutat si despre situatia din regiune, probleme legate de dezvoltarea institutionala si problemele Romaniei in ceea ce priveste agricultura si justitia, zone din Tratat unde am putea avea o posibila perspectiva a aplicarii clauzelor de salvgardare. Personal, am exprimat punctul de vedere ca nu am ingrijorari legate de mersul justitiei si convingerea ca si in ceea ce priveste agricultura, lucrurile vor fi remediate pana pe 9 noiembrie', a afirmat, intr-o declaratie de presa comuna, Traian Basescu.
Seful statului a subliniat ca presedintele PE a fost unul din marii sustinatori din grupul PPE pentru aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.
'M-am bucurat ca am fost suta la suta de acord cu privire la dezvoltarea viitoare a UE si am apreciat mereu pozitia Romaniei si in special a presedintelui Traian Basescu, cu privire la Tratatul Constitutional, care este acum Tratatul de reforma. Romania, impreuna cu presedintele sau, au avut mereu o contributie pozitiva la elaborarea acestui Tratat', a subliniat Pottering.
El a salutat faptul ca subiectele legate de UE si NATO se bucura de un larg consens in randul clasei politice si opiniei publice din Romania.
'Am cazut de acord ca legile UE trebuie aplicate in Romania, in Germania, peste tot. Ori de cate ori apar probleme, de exemplu in agricultura, lupta impotriva coruptiei, trebuie aplicate legile UE. Voi adresa o incurajare, marti, in discursul din Parlament, in acest sens', a spus Pottering.
El a mentionat, totodata, ca este obligatia fiecarei tari din UE sa creasca interesul cetatenilor pentru problemele Europene.
''Este obligatia politicienilor si mass-media sa informeze despre ce se intampla in Europa. Vizita mea aici trebuie considerata ca o contributie, e adevarat modesta, la interesul pe care-l purtam fata de Europa. Sper ca prin aceasta vizita sa exprim importanta pe care il are votul din 25 noiembrie pentru alegerile pentru PE si sper ca participarea sa fie foarte mare'', a declarat presedintele PE.
Pottering a mentionat ca au fost abordate si problemele legate de politica regionala, afirmand ca presedintele Traian Basescu 'are cunostinte extinse in acest domeniu'.
'A fost foarte util sa discut si sa aflu opiniile presedintelui Basescu despre Balcani, despre Marea Neagra, despre Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Rusia. Pentru mine a fost un schimb foarte util de opinii', a aratat Pottering.
Intrebat despre situatia privind agricultura, unde Comisia Europeana a transmis un avertisment Romaniei, Pottering a spus doar ca recomanda tarii noastre sa respecte regulile UE, care se respecta in toate tarile.
'Romania trebuie sa mearga foarte hotarat in acest sens si sa respecte legislatia comunitara', a subliniat presedintele PE.
La final, Pottering a fost intrebat de un ziarist cum a reusit sa il transforme pe Traian Basescu din pesimist in legatura cu masurile care se pot lua pana pe 9 noiembrie, asa cum a fost la depunerea juramantului de catre Dacian Ciolos, in optimist si increzator ca acestea se pot remedia.
Ulterior, Traian Basescu a intervenit in engleza, intrebandu-l, in gluma, pe Pottering daca stia ce a declarat mai devreme. 'Stiu ca ati fost foarte critic', a spus presedintele PE, razand. Pottering a explicat presei ca politicienii trebuie sa fie optimisti pentru a putea supravietui.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.