Refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul mai multor oficiali romani pe teritoriul Republicii Moldova demonstreaza, potrivit analistilor de politica externa, ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari sunt aproape inghetate si ca vom mai a
Refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul mai multor oficiali romani pe teritoriul Republicii Moldova demonstreaza, potrivit analistilor de politica externa, ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari sunt aproape inghetate si ca vom mai asista si la alte "altercatii".

Act inamical la adresa Romaniei, gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti", caracterizeaza ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, refuzul accesului pe teritoriul Republicii Moldova al mai multor primari romani invitati sa participe la sarbatorile orasului Chisinau.
Trei delegatii de oficiali din Bacau, Navodari si Targu Mures au trecut vineri seara prin Vama Albita, insa in Vama Leuseni au fost opriti, fara nici o explicatie, si sfatuiti sa se intoarca deoarece "oricum nu vor ajunge la Chisinau". seful delegatiei din Navodari, Andrei Crisan, sustine ca dupa ce le-au fost verificate documentele li s-a cerut invitatia, in original, la sarbatorile orasului Chisinau, cu toate ca "pasaportul si celelalte documente erau suficiente".
Prima reactie oficiala referitor la incidentul de la granita a venit ieri de la ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, care l-a caracterizat ca pe un incident izolat care este anchetat.
Romanii au primit invitatiile prin fax de la primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, membru al Partidului Liberal si cunoscut opozant al conducerii comuniste a Republicii Moldova. Cioroianu socoteste ca, "sub pretextul inventat si inconsistent al lipsei invitatiilor in original, s-a dorit, foarte probabil, si o incercare a subminarii primarului Chirtoaca". De aceeasi parere este si viceprimarul Chisinaului, Lucia Culev. Intr-o declaratie citata de agentia Rador, Culev da o alta insemnatate gestului vamesilor de a refuza accesul oficialilor romani in Republica Moldova, legandu-l cu faptul ca in Consiliul municipal Chisinau, dupa aproape patru luni de blocaj, s-a reusit alegerea tuturor viceprimarilor si presedintelui consiliului municipal: "Este creata o coalitie anticomunista si, ca un raspuns la aceasta noua forta, puterea de la Chisinau probabil ca incearca sa ne impiedice sa facem sarbatoarea orasului". Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, condamna gestul vamesilor moldoveni, acuzandu-i de incalcarea "drepturilor fundamentale ale omului, a dreptului la libera circulatie", si il pune pe seama guvernarii comuniste, "care din nou isi da arama pe fata despre ceea ce inseamna atitudinea fata de Romania".
Cioroianu avertizeaza ca "cei care au decis acest act regretabil ar face bine sa inteleaga ca drumul Republicii Moldova spre Europa nu se construieste cu astfel de ofense aduse unor cetateni romani".
Conform legislatiei in vigoare, cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru intrarea in Republica Moldova. De asemenea, intre Bucuresti si Chisinau exista un acord bilateral conform caruia cetatenilor romani li se cere la granita doar pasaportul. Ministrul de Interne, Cristian David, atentioneaza ca Romania "nu va accepta nici o incalcare nejustificata a dreptului la libera circulatie".
Atitudinea vamesilor a fost criticata si de presedintele Traian Basescu: "E inadmisibil. E ingrozitor ce se intampla", iar premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "Moldova si fratii nostri de peste Prut demonstreaza ca se indeparteaza de valorile si principiile care au creat UE".
Analistii de politica externa pun incidentul pe seama racirii accentuate a relatiilor Romania-Moldova. Armand Gosu considera ca diplomatia romana nu este capabila sa formuleze o politica externa coerenta fata de Moldova, in vreme ce autoritatile de peste Prut nu au nici un interes sa imbunatateasca relatia cu Romania: "Moldova joaca o carte ruseasca, agresiva". Aceasta opinie este intarita de analistul de relatii internationale Iulian Fota, care declara ca "guvernul comunist de la Chisinau este confuz: viitorul politic vine din vest, de la UE, in vreme ce supravietuirea regimului nu poate fi asigurata decat prin metode tipice estului".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.