In cursul zilei de vineri, trei delegatii ale primariilor oraselor Targu Mures, Navodari si Bacau, invitate oficial la sarbatorile ocazionate de Hramul Orasului Chisinau, au fost oprite la granita dintre Romania si Republica Moldova si nu li s-a perm
In cursul zilei de vineri, trei delegatii ale primariilor oraselor Targu Mures, Navodari si Bacau, invitate oficial la sarbatorile ocazionate de Hramul Orasului Chisinau, au fost oprite la granita dintre Romania si Republica Moldova si nu li s-a permis trecerea frontierei, fara a fi oferite explicatii. Vineri, la ora 16.00, Ambasada Romaniei la Chisinau a fost informata de reprezentantii Primariei Chisinau despre faptul ca cele trei delegatii nu au primit accesul pentru intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, motivul invocat de autoritatile de frontiera moldovene fiind ca persoanele in cauza nu dispuneau de o invitatie in original din partea organizatorilor.
Consulul Romaniei la Chisinau s-a deplasat la punctul de frontiera Albita - Leuseni, in vederea stabilirii circumstantelor nepermiterii intrarii in Republica Moldova. Oficialii romani au solicitat clarificari in legatura cu motivele pentru care nu s-a permis accesul delegatiilor romane pe teritoriul Republicii Moldova, iar autoritatile de frontiera moldovene au declarat ca cetatenilor romani nu li se permite accesul in Republica Moldova, fara a invoca nici un motiv.
Fara explicatii
Dorin Chirtoaca a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acestor delegatii li s-a refuzat accesul pe teritoriul Republicii Moldova, fara vreo explicatie concludenta. Presedintele Consiliului Municipal Chisinau, Mihai Ghimpu, a precizat ca singura delegatie care a reusit pana acum sa intre in Republica Moldova este cea de la Bucuresti, iar primarul Dorin Chirtoaca a precizat ca delegatiilor din orasele Bacau, Navodari si Targu-Mures nu li s-a permis intrarea in Republica Moldova.
"Au fost invocate motive diferite, dar oricare ar fi acestea ele sunt ilegale, pentru ca oricare cetatean al Uniunii Europene are dreptul sa treaca nestingherit si fara nicio invitatie frontiera Republicii Moldova si cu atat mai mult cand este vorba de un eveniment organizat de oricare autoritate publica, indiferent daca dintr-o zona rurala sau urbana, in cazul dat Primaria municipiului Chisinau, cu atat mai mult n-ar trebui sa se puna nici un fel de piedica. Dimpotriva, ar trebui sa fie ajutati", a subliniat Chirtoaca.
Primarul Chisinaului a evocat "o problema politica", mentionand ca a luat legatura cu autoritatile de frontiera de la Leuseni si i s-ar fi raspuns ca "asa este ordinul".
Nici demersurile intreprinse pe langa autoritatile centrale de la Chisinau nu au avut nici un rezultat deoarece, sustine primarul Chisinaului, "nimeni nu a dorit sa rezolve problema sau nu a raspuns la telefon", cum a fost cazul in incercarea de a prezenta situatia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Dorin Chirtoaca a subliniat ca delegatiile oraselor din Ucraina invitate nu au avut nici o problema la trecerea frontierei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.