>> Targul organizat in acest sfarsit de saptamana in comuna clujeana Negreni
a atras aproape 30.000
de vizitatori

Unul din cele mai importante targuri satesti din Bazinul Carpatic a atras in acest an un numar record de participan
>> Targul organizat in acest sfarsit de saptamana in comuna clujeana Negreni
a atras aproape 30.000
de vizitatori

Unul din cele mai importante targuri satesti din Bazinul Carpatic a atras in acest an un numar record de participanti, aproape 30.000, mai mult decat ar putea gazduit, spre exemplu, un stadion obisnuit de fotbal, in timpul unui meci de Liga I.
La Negreni au venit sute de comercianti, impartiti de raul Crisul Repede, care trece prin localitate, in doua mari categorii: vanzatorii de haine si incaltaminte second-hand si cei care aduc marfa de tip antichitati.
Colectionarii au putut vedea monezi, tavi, telefoane mobile vechi, lazi de zestre, picturi, argintarie sau ceramica. Cei mai putin impresionati de obiecte vechi au avut la dispozitie sute de tone de haine si incaltaminte second-hand.
Deja vineri, evenimentul a atras aproximativ 3.500 de persoane. Sambata numarul lor a crescut la 10.000, iar ieri, in ziua chilipirurilor si a distractiei, la targ au venit peste 15.000 de vizitatori.
Editia din acest an a stat sub semnul ploii si a frigului, deoarece sfarsitul de saptamana a adus primele temperaturi sub 0 grade Celsius ale toamnei. Un motiv in plus pentru vizitatori, cazati in surile sau in casele localnicilor, sa vina la cortul celor din comuna clujeana Sic, unde palinca a incalzit trupurile celor infrigurati, iar seara, muzica traditionala maghiara si dansatorii au incantat sufletele.
Reprizele de ploaie, de sambata, nu au speriat nici comerciantii, nici vizitatorii. Aleile au fost circulate, iar pelerinele de ploaie au avut mare trecere.
Dupa ce au scuturat prelatele de plastic cu care si-au acoperit marfa de picurii de ploaie, vanzatorii s-au pus din nou pe mediatizat : "Haide la baiatu. Totul la 10 lei", "Aaalegeti! Doua geci la 50 de lei sau una la 30, pantalonii la 10 lei, bluzele la 5 lei".
Cei mai aprigi comercianti au fost si in acest an rromii, care au venit cu marfa cea mai diversificata, dar si cu temele facute. Astfel ca pirandele si gaborii nu asteptau ca omul sa isi releve nationalitatea ci anuntau direct: "Poftiti! Teseg!" si acceptau, bineinteles, si plata in forinti de la zecile de turisti din Ungaria, veniti, la fel ca in fiecare an, la targ.
Negreni-ul reprezinta un kitsch pentru unii, deoarece antichitatile au fost inghitite de-a lungul anilor de obiectele vestimentare second-hand, insa pentru unii targul a ramas un eveniment obligatoriu.
Faptul ca targul de la Negreni a devenit de-a lungul anilor mult mai mult decat un simplu Oser cu vechituri, cersetori, manele, mici, gratare, carnati si bere o dovedesc doi fotografi din Budapesta. Laszlo Endre Hajnal vine din 1983 an de an la Negreni, iar colegul sau, Krisztian Kiszelyde 10 ani. Amandoi au legat aici o multime de prietenii, au descoperit vraja targului si au imortalizat emotii in mii de fotografii.

ISTORIC
Targul de la Negreni, comuna aflata la circa 80 de kilometri de Cluj-Napoca, a fost atestat istoric pentru prima oara in 1406, si a devenit unul din cele mai importante targuri satesti din Bazinul Carpatic. Desi pe parcursul secolelor si-a schimbat profilul, suprafata de desfasurare a evenimentului a fost extinsa cu mult. Astfel, in urma cu cativa ani, targul a trecut pe celalalt mal al Crisului Repede si acum se intinde pe circa cinci hectare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.