CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Souplesse este o bautura racoritoare cu suc si celula de grepfrut, fructoza si indulcitori, care pare ca se adreseaza femeilor dornice sa isi pastreze silueta cu orice pret. Dupa ingredientele produsului i
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Souplesse este o bautura racoritoare cu suc si celula de grepfrut, fructoza si indulcitori, care pare ca se adreseaza femeilor dornice sa isi pastreze silueta cu orice pret. Dupa ingredientele produsului insa, ele platesc tribut sanatatii.


Lista de ingrediente de pe eticheta bauturii Souplesse arata ca producatorul a amestecat in apa niste substante chimice si niste celule de grepfrut: "apa, suc de grepfruit (min. 12%), fructoza, celule de grepfrut (2%), acidifiant: acid citric E 330, indulcitori: fructoza, ciclamat de sodiu E 952, acesulfam K E 950, aspartam E 951, aroma naturala, stabilizatori: pectina E 440 si guma de carruba E 410, conservanti: benzoat de sodiu E 211 si sorbat de potasiu E 202, colorant natural: beta caroten E 160". Pentru doamnele care vor sa stie cate calorii au luat dupa un pahar ni se ofera si informatiile nutritionale pentru 100 de ml: "valoarea energetica medie 10,0 kcal (41,6 kj), proteine < 0,1 g, carbohidrati 2,1 g, din care zaharuri 2,1 g, grasimi < 0,1 g, din care saturate < 0,1 g, sodiu 0,006 g".


ANALIZÃ…. Souplesse este o bautura pe baza de apa, suc de grepfrut, glucidul fructoza, pulpa dezagregata de grepfrut (celule!) si un cocteil de aditivi alimentari care concureaza in periculozitate. Dintre aditivi remarcam indulcitorii intensi de sinteza chimica E 950, E 951, E 952, care in literatura de specialitate sunt incriminati intr-o serie de tulburari care pot culmina cu aparitia cancerelor, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, cu nimic mai prejos sunt si conservantii utilizati, in special E 211, benzoatul de sodiu. Cu riscul de a ne repeta, reamintim ca nici un suc din fructe sau legume nu este echivalent din punct de vedere al valorii nutritionale cu fructele si legumele crude si sucul acestora obtinut si consumat pe loc (fresh). Produsul contine o sursa de fenilalanina.


CONCLUZII. Avand in vedere compozitia produsului si faptul ca nu este o bautura obtinuta din fructe prin stoarcere pe loc, aceasta nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sensibilitati la aditivii alimentari folositi, adolescentilor, batranilor, suferinzilor de anumite maladii, in special neurologice si neurodegenerative, alergicilor, astmaticilor. Astfel de produse nu pot inlocui in dieta fructele si legumele proaspete. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.