Preocupat de nemurirea speciei peneliste, primul-ministru a uitat de perisabilitatea data de lipsa eficientei. O centrala nucleara, opt spitale regionale si douazeci de spitale judetene nu sint tocmai mizilicuri. Dar pot fi obsesii d


Preocupat de nemurirea speciei peneliste, primul-ministru a uitat de perisabilitatea data de lipsa eficientei. O centrala nucleara, opt spitale regionale si douazeci de spitale judetene nu sint tocmai mizilicuri. Dar pot fi obsesii despre cum sa construiesti in stil mare, gigantic. Cum s-a mai construit in Romania. Cu astfel de idei in minte, ce trimit mai degraba spre un trecut utopic decit spre un viitor eficient, Calin Popescu Tariceanu vrea sa asigure o zestre liberala. Sa fie sigur ca ei, penelistii de azi, vor ramine in istorie si pentru ceva bun.

Trecutul utopic spre care tinteste Tariceanu are doua fatete. Una este a marilor liberali ce au pus bazele industriei private in Romania interbelica, ingrijindu-se concomitent de modernizarea tarii, dar si de propriile buzunare. Fabricile, uzinele, cartierele, spitalele, drumurile au ramas in picioare si in ziua de azi. Probabil ca, daca logica capitalismului nu ar fi fost deturnata, viitorul pentru care fusesera construite ar fi fost realizat in buna masura. Comunistii le-au nationalizat, dar tot ei le-au folosit ulterior. Schimbarea majora a fost in domeniul eficientei. Una era fabrica sub conducerea capitalistilor, alta era sub conducerea comunistilor. Daca viitorul imaginat atunci de liberali s-a dovedit utopic, pentru ca nu a putut fi pus in practica din motive externe logicii lor, cel imaginat de comunisti, in momentul in care au inceput sa construiasca si ei fabrici, uzine, spitale si drumuri, s-a dovedit utopic, pentru ca logica sa era una defecta din punct de vedere economic. De altfel, acesta este si motivul pentru care tarile din blocul comunist aveau la sfirsit de secol XX cele mai performante industrii dupa standardele sfirsitului de secol XIX.

Lipsa cronica de infrastructura ce caracteriza Romania la inceputul secolului trecut nu mai este de actualitate. Exista deficiente, dar nu primordiale. De bine, de rau, exista aproape 450 de spitale in toata tara, exista si o centrala atomica, iar fabricile private se dezvolta in ritmul economiei. Problemele primordiale sint legate tot de eficienta cu care functioneaza cele 450 de spitale, din care vreo 41 judetene, de eficienta cu care se vinde si se cumpara energia electrica, de tratamentul precar pe care il primesc bolnavii.

Logica primului-ministru este ca un disc stricat de vinil ce repeta la nesfirsit: constructii, constructii, constructii. In acest timp, viitorul eficient, pe care il pierde din vedere, a descoperit citirea cu laser a CD-urilor si a DVD-urilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.