Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Conferinta UDMR privind reorganizarea regiunilor economice de dezvoltare, ca s-ar putea crea chiar o retea de parlamente regionale, transmite Mediafax. Marko a spus ca re
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Conferinta UDMR privind reorganizarea regiunilor economice de dezvoltare, ca s-ar putea crea chiar o retea de parlamente regionale, transmite Mediafax. Marko a spus ca regiunile de dezvoltare economica nu au legatura cu autonomia teritoriala. „Nu vrem sa ducem mai departe un concept prafuit, ci vrem ca, la crearea regiunilor, sa se tina cont de traditie, de cultura. Cei care nu tin cont de aceste aspecte nu vor putea contura regiuni de dezvoltare adecvate“, a spus liderul Uniunii.

Marko Bela a declarat ca este timpul sa se vorbeasca liber si rational pe acest subiect, deoarece cu actualele unitati administrative este dificila realizarea unor regiuni eficiente. Potrivit acestuia, zone importante, precum Transilvania, „au fost disecate“ prin infiintarea regiunilor economice actuale. „A detasa interesul economic de traditii si cultura e o prostie“, a afirmat acesta. Marko Bela a prezentat un document elaborat de PCR inainte de 1989, care contine o strategie de omogenizare etnica, culturala si traditionala a orasului Targu Mures. &bdqu o;Atunci cand vorbim de autonomie, de regiuni, sa nu uitam de unde am plecat. Cand solicitarile noastre de autonomie teritoriala sunt negate, ne confruntam cu persistenta acestei gandiri „, a spus Marko. El a adaugat ca a lansat in discutie acest subiect, pentru a vedea pe ce baza trebuie cladita „o tara cu totul si cu totul diferita“.

15 regiuni cu 800.000 - 3 milioane de locuitori
Regiunile de dezvoltare ar urma sa aiba intre 800.000 si 3 milioane de locuitori, conform proiectului prezentat, la Targu Mures, de UDMR, Marko Bela afirmand ca acest proiect este o oferta politica facuta partidelor. Presedintele Uniunii a declarat ca proiectul UDMR privind noile regiuni de dezvoltare urmeaza sa fie prezentat, incepand din aceasta saptamana, institutiilor statului, partidelor politice si la Bruxelles.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.