Administratorul USAID prezinta semnificatia incheierii misiunii acestei agentii
Prezenta la ceremonia oficiala de inchidere a misiunii Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) la Bucuresti, Henrietta Fore, administratorul acestei ag
Administratorul USAID prezinta semnificatia incheierii misiunii acestei agentii
Prezenta la ceremonia oficiala de inchidere a misiunii Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) la Bucuresti, Henrietta Fore, administratorul acestei agentii guvernamentale americane, explica pentru "Romania libera" semnificatia acestui eveniment.
Incepand cu 1990 si pana in 2007, peste 600 milioane de dolari au fost donate prin USAID de guvernul american pentru programele de asistenta din Romania. La inceput, fondurile au fost folosite pentru ajutor umanitar de urgenta si reabilitarea economiei iar din 1993 pentru programe economice, sociale si de consolidare a democratiei.
>> In Polonia, USAID si-a incheiat misiunea in 2000, cu patru ani inainte de aderarea la UE, iar in Cehia chiar in 1997. Care sunt criteriile pentru inchiderea unei misiuni, asa cum se intampla acum in Romania?
- Va miscati rapid, ca tara, suntem foarte mandri de ce ati realizat in ultimii 17 ani in care USAID a fost implicat in activitati romano-americane. Aveti dreptate, aderarea la UE si la NATO fac parte din criterii, precum si dezvoltarea economica a sectorului social si politic. Toate acestea au facut ca Romania sa treaca la urmatorul nivel inaintea altor tari, la ceea ce numim statutul de partener durabil. Adica Romania iese din categoria dependentei de ajutorul extern, devenind un partener durabil. Sunt o serie de programe ce vor continua: Fondul Romano-American de Investitii, Black Sea Trust, precum si alte parteneriate ce anticipam ca se vor forma intre sectoarele publice si private din SUA si Romania. Este un nou capitol ce abia se deschide pentru Romania.
>> Dupa aderarea la NATO si UE, teluri principale dupa caderea comunismului, Romania trece printr-o criza de idei si de disciplina politica. Ati mentionat Black Sea Trust, considerati ca dezvoltarea politicilor europene la Marea Neagra ar putea fi un tel politic pentru Romania?
- Absolut. Parteneriatele regionale sunt noul val. A avea stabilitate si prosperitate in regiune este extrem de important in lumea in care traim acum, pentru ca granitele sunt atat de apropiate si pentru ca exista atat de multe probleme transnationale. Grupul de tari din regiunea Marii Negre, cele din Balcani, cele din Europa, toate acestea sunt parteneriate regionale foarte importante si tot atatea teluri bune pentru Romania.
>> Ne puteti spune mai multe despre Black Sea Trust si ce programe va finanta in statele din regiunea Marii Negre?
- Este abia la inceput, tocmai am semnat documentele - este vorba de German Marshall Fund, de Fundatia Charles Mott, USAID si bineinteles Guvernul Romaniei. Se va concentra pe mai multe problematici, este abia la inceput, dar le vom formula impreuna, asta fac partenerii durabili. Este vorba de programe pentru societatea civila, precum si programe de investitii si schimburi comerciale.
>> Cu o luna in urma, vorbeati de patru etape in asistenta externa acordata de SUA, in anii '90 fiind vorba de tranzitia de la comunism la o economie de piata si capitalism. Considerati ca aceasta etapa s-a incheiat si ca se poate spune "misiune indeplinita"?
- Intamplarea face ca eram in USAID in 1989 cand a cazut Zidul Berlinului, iar pe atunci viata era foarte diferita. Schimbarile sunt surprinzatoare. Pe atunci parea ca vor trece zeci si zeci de ani pana cand vom avea o economie bancara, modalitatea de a scrie un cec sau de a folosi o carte de credit in aceste tari, moduri de a readuce inapoi capitalismul. si uite ca vedem alegeri libere, o economie de piata libera, iar toate acestea mult mai repede decat ne-am gandit. Asa ca, desi nu toate piesele au disparut, multe dintre ele s-au schimbat definitiv. Am vizitat un orfelinat azi (marti, 9 octombrie - n.r.), cu mult diferit fata de cum erau orfelinatele cu 17 ani in urma. Este vorba despre cum sunt priviti copiii din Romania, cum este privita legatura dintre parinti si copii. Sunt mentalitati care se schimba atunci cand si societatea se schimba. Iar aici, in Romania, s-a schimbat si trebuie sa fiti foarte mandri de succesele si tot ce s-a construit din anii '90 incoace.
>> USAID este inca prezenta si in alte tari din Balcani si exista un centru regional la Budapesta pentru coordonarea activitatilor in sud-estul Europei. Va fi implicata Romania in aceste proiecte?
- Da. Guvernul SUA nu pleaca. Toate agentiile guvernamentale ale SUA sunt foarte active aici in regiune, de asemenea sectorul nostru privat. Iar parteneriatele public-private sunt abia la inceput, efectul lor va fi simtit in anii care vin. Ce as vrea sa adaug este ca am dori foarte mult sa vedem mai multi studenti romani si ii incurajez sa vina in SUA, sunt multe universitati care ofera burse pentru studentii internationali. La fel si oamenii de afaceri, micii intreprinzatori pot gasi pe Internet oportunitati de parteneriat cu intreprinzatori americani.
>> Exista vreun proiect USAID in Romania la care tineti in mod deosebit?
- Da, as vrea sa incurajez contribuabilii romani sa foloseasca deducerile de 2% din impozitul global ce pot fi virate organizatiilor nonguvernamentale. Multe din legile bune adoptate de Romania au fost formulate cu ajutorul nostru de-a lungul timpului. Acest lucru demonstreaza ce pot face oamenii cand stiu ce ar fi bine pentru societate si realizeaza acest lucru. Acum este randul oamenilor sa foloseasca aceste instrumente.
Taubman vede o rascruce
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a declarat in discursul sau sustinut cu ocazia inchiderii oficiale a misiunii USAID ca "Romania se afla la o rascruce. Timpul va decide daca oportunitatile oferite acum cu ajutorul unei economii infloritoare si al aderarii la Uniunea Europeana vor fi folosite eficient sau vor fi irosite". Ambasadorul SUA a explicat ca Romania are acum acces la milioane de euro prin fondurile structurale europene, iar companiile internationale sunt dornice sa investeasca aici. "Aceasta combinatie de economie in plina dezvoltare si acces la fonduri structurale plaseaza Romania intr-o pozitie unica. Se pot deschide usi pentru ca oamenii saraci si vulnerabili si populatiile minoritare sa isi imbunatateasca standardele de viata. Romania trebuie sa profite de aceasta intersectare unica a investitiilor din sectoarele public si privat pentru a oferi un viitor mai bun pentru toti romanii", a spus Taubman.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.