>> Sapte firme din judetul Bacau se afla in pericolul de a-si inchide activitatea.

>> Societatile sunt obligate sa isi finalizeze investitiile de mediu.

>> Totalul investitiilor ce trebuie realizate se ridica la 5,14 milioane de
>> Sapte firme din judetul Bacau se afla in pericolul de a-si inchide activitatea.

>> Societatile sunt obligate sa isi finalizeze investitiile de mediu.

>> Totalul investitiilor ce trebuie realizate se ridica la 5,14 milioane de euro.

Sapte firme din judetul Bacau se afla in pericolul de a-si inchide o parte din instalatii sau unitati de productie daca pana la sfarsitul acestei luni nu vor reusi sa isi finalizeze investitiile de mediu prevazute in autorizatiile integrate de mediu. Este vorba de societatile Aerostar, Agricola, CET si Subex din Bacau, Aroma Rise din Onesti, Your Friend - Traian si Rafinaria Darmanesti. Totalul investitiilor pe care aceste societati s-au angajat sa le realizeze pentru rezolvarea problemelor de mediu se ridica la aproximativ 5,14 milioane de euro. Cele mai mari investitii in acest sens vor trebui facute de catre Agricola SA, care va trebui sa aloce 1,62 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu de la Abatorul de pasari de pe Calea Moldovei din Bacau, 330.000 de euro pentru cele de la Fabrica de faina proteica aflata in vecinatatea Abatorului, 168.000 de euro pentru Platoul Avicol Racova, si 10.500 de euro pentru ferma Suinprod de la Ardeoani. Valoarea investitiilor de mediu necesare la Rafinaria Darmanesti pentru a putea fi prelungita autorizatia integrata de mediu este estimata la aproximativ 1,66 de milioane de euro. Pentru demolarea cazanelor de la vechiul CAF, CET Bacau trebuie sa puna la bataie 215.000 de euro, modernizarea statiei de epurare de la Subex este estimata la aproximativ 300.000 de euro, modernizarea instalatiei de galvanizare de la Aerostar este estimata la aproximativ 12.100 de euro, iar societatile Your Friend si Aroma Rise au de facut investitii de mediu in valoare de 77.800, respectiv 25.640 de euro.
Ultimatum dat firmelor

"E inca prea devreme pentru a spune daca investitiile respective vor fi sau nu finalizate. Mai sunt, totusi, doua luni pana atunci. Oricum, la sfarsitul lunii octombrie vor fi facute verificari de catre reprezentantii Garzii de Mediu, Agentiei Judetene de Protectie a Mediului si Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului. Daca termenii prevazuti in autorizatii nu sunt respectati, societatile respective vor primi, mai intai, un avertisment, iar dupa 30 de zile, in caz de nerezolvare, sanctiuni in valoare de cinci sute de milioane pana la un miliard de lei vechi si intreruperea functionarii instalatiilor pe o perioada de sase luni."
Titi Secara, comisarul sef al Garzii de Mediu Bacau


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.