Un baietel roman de 2 ani se afla de patru luni intr-un centru de plasament din Italia. Din ziua in care copilul a fost luat de Politie, parintii nu stiu exact unde le e fiul. Autoritatile romane au trimis toate actele prin care demonstreaza ca famil
Un baietel roman de 2 ani se afla de patru luni intr-un centru de plasament din Italia. Din ziua in care copilul a fost luat de Politie, parintii nu stiu exact unde le e fiul. Autoritatile romane au trimis toate actele prin care demonstreaza ca familia poate avea grija de copil, dar Gratian nu s-a intors acasa.


25 MAI 2007. In fata unui supermarket de langa Tivoli o batrana da de mancare unui copil de 2 ani. Apoi, pustiul ia o masinuta si vrea sa se joace pe strada. Bunica il trage pe trotuar si copilul incepe sa planga. Dupa nici cinci minute apare Politia, iar femeia si copilul sunt dusi la Politia din Roma. Gratian e luat de catre o femeie cu arma la brau, iar bunicii i se spune de catre translator sa stea linistita ca micutul va fi dus direct la mama sa. Nici vorba. Au trecut patru luni de demersuri disperate, facute de familie catre autoritatile romane si italiene pentru ca baiatul sa fie repatriat.


VARIANTA FAMILIEI. Familia Gruia e din satul Bocsa, Caras-Severin. In luna mai a acestui an se afla de ceva timp in Italia, in localitatea Tivoli. In ziua de 25, mama baietelului povesteste ca a mers impreuna cu tatal ei la Ambasada din Roma pentru a-si reface actele arse intr-un incendiu, in vederea intoarcerii in tara. Povestea e confirmata de o declaratie a acestora, de la Politia Tivoli-Terme. Gratian a ramas cu bunica sa, Olguta, femeia care l-a ingrijit de mic. Olguta venise pentru cateva zile in Italia, nu stia limba. Cei doi au mers la un supermarket pentru a cumpara mancare. Obosita, bunica a asezat copilul pe un cos de mana pe trotuar si i-a dat sa manance biscuiti cu smantana. Gratian a vrut apoi sa se joace cu masinuta pe strada, dar bunica nu l-a lasat. A inceput sa planga. In cateva clipe au venit carabinierii, i-au dus la Politia din Roma, apoi la un spital unde copilul a fost controlat, dupa care iar la politie. Aici, bunicii i-a fost smuls baiatul din brate. Femeia nu intelegea limba italiana, dar cuvantul "criminale" l-a priceput limpede. Translatorul a linistit-o zicandu-i ca Gratian va fi dus la mama sa, conform legii. Bunica a ramas in arestul Politiei pana a doua zi. "Cand mama a fost eliberata, am aflat ce s-a intamplat", spune mama lui Gratian, Gratiela Gruia. Pe 2 iunie, disperati ca nu dau de baiat si autoritatile italiene nu le spun nimic, familia Gruia a cerut ajutorul Ambasadei Romaniei si si-a luat un avocat. "Ne-am culcat si prin corturi pentru a merge la ambasada, dar nu-mi mai dadeau voie sa intru, imi ziceau sa astept sa vad ce zic italienii si ca de ce am batut copilul. Mama mea plange zi si noapte dupa el si jura ca nu i-a dat o palma si e gata sa se puna la masina adevarului. Iar daca nu o cred, sa o inchida pe ea, dar sa se intoarca baiatul in tara", spune disperata mama. Bunicul baiatului crede ca numai niste oameni fara inima i-au vazut pe bunica si pe copil ca sunt straini si le-au facut reclamatie din ura de romani.


VARIANTA AUTORITÃ…TILOR. In acest moment la Tribunalul pentru Minori din Roma sunt in desfasurare doua procese: unul intentat bunicii pentru rele tratamente aplicate minorului, celalalt - pentru a stabili daca familia lui Gratian il poate creste si astfel sa fie repatriat. In iunie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a cerut ajutorul Ambasadei Italiei la Bucuresti pentru a rezolva acest caz. Nici o reactie.

La 13 august 2007, la trei luni de cand Gratian se afla in Italia, Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in Italia trimite ANPDC o instiintare cu privire la demersurile derulate pentru a afla cauzele care au dus la incredintarea minorului intr-un centru de plasament. Doua zile mai tarziu, ANPDC cere Protectiei Copilului Caras-Severin realizarea unei anchete sociale la domiciliul parintilor, acordul la repatriere si un plan de protectie a minorului dupa repatriere. Toate aceste documente sunt trimise Ministerului Afacerilor Externe fara a se primi raspuns. De la viceconsulul roman la Roma, Cosmin Dumitrescu, am aflat ca actele au ajuns la Tribunalul pentru Minori din Roma, iar repatrierea micutului depinde de hotararea instantei. "In cazul acestui copil, s-a reclamat ca a fost violentat de bunica si Tribunalul de Minori a decis trimiterea lui intr-un centru de plasament. Ei cerceteaza si spun daca baiatul va fi repatriat sau nu. Noi am facut demersuri de repatriere a parintilor, DGAPC-ul a facut ancheta sociala, am trimis concluziile lor. Totul depinde de decizia Tribunalului", a declarat Dumitrescu.


NUANTE... De la Ambasada Italiei la Bucuresti am aflat ca cei care au facut plangerea impotriva bunicii spun ca femeia cersea in fata supermarketului si din cand in cand il lovea pe copil pentru a-l face sa planga. In raspunsul inaintat de Ambasada Italiei se specifica faptul ca parintii copilului sunt despartiti, iar mama ar avea inca 12 copii, lucru imposibil, tinand cont ca Gratiela Gruia nu are decat 23 de ani, semn ca autoritatile italiene confunda situatia bunicii cu cea a mamei. Mai mult decat atat, documentele trimise de autoritatile romane au ajuns la judecatorul care se ocupa de caz, dar actele nu au putut fi atasate la dosar, pentru ca au fost trimise doar in limba romana, "legea italiana nu permite anexarea la dosar a unor documente intr-o limba straina". Cat despre legea italiana care permite ridicarea minorului de langa parinti fara instiintarea acestora si fara drept de vizita, se precizeaza in raspunsul Ambasadei Italiei. "Din motive de siguranta, in cazurile in care nu a fost stabilita o masura definitiva, e posibil sa nu fie comunicat parintilor locul exact in care se gaseste copilul, pentru a se evita situatia in care copilul sau cei care se ocupa de el sa aiba de suferit."


CUM ESTE POSIBIL? Situatia lui Gratian nu este singulara. In Italia mai sunt inca cinci copii in centre de plasament pentru care parintii fac demersuri de repatriere. "Nu mai exista astfel de cazuri in relatie cu alte state", precizeaza ANPDC. In centrele de plasament de pe intreg teritoriul Italiei se afla, conform aceleiasi surse, 140 de copii. Pentru ca nu exista un acord de repatriere romano-italian, desi ambele state sunt membre ale Uniunii Europene si semnatare ale Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, autoritatile romane nu au multe de spus. Un raspuns formulat de Ambasada Italiei in 2005 pentru o agentie de presa arata faptul ca Romania si Italia s-ar afla in curs de elaborare a unui astfel de acord. Se specifica: "Amintim ca de la 1 ianuarie 2007, cand Romania va intra in Uniunea Europeana, un acord de acest tip va fi complet inutil, intrucat acest sector va fi reglementat de acquis-ul comunitar". Ca nu este asa o demonstreaza si cazul lui Gratian. Romania are semnate acorduri cu Franta, in 2002, si cu Spania din 2005. Tot in acel an, un comunicat al ANPDC preciza ca e in curs de semnare si acordul cu Italia. Astazi, repatrierile minorilor se fac in baza Legii 1443/2004. Conform legii, "demersurile pentru identificarea minorilor care se afla in situatia de «copii neinsotiti» si a parintilor acestora, precum si asistarea lor in sensul obtinerii unei masuri de protectie adecvate pana la momentul repatrierii sunt in sarcina misiunilor diplomatice, respectiv oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.