Fiul miliardarului Ion Tiriac, Ion Alexandru Tiriac, a mai beneficiat de o amanare in pronunt area sentintei in dosarul Cocaina pentru VIP-uri. Magistrat ii Tribunalului Bucuresti au amanat judecata pentru data de 18 octombrie. La termenul precedent,

Fiul miliardarului Ion Tiriac, Ion Alexandru Tiriac, a mai beneficiat de o amanare in pronunt area sentintei in dosarul Cocaina pentru VIP-uri. Magistrat ii Tribunalului Bucuresti au amanat judecata pentru data de 18 octombrie. La termenul precedent, procurorul de sedinta a cerut condamnarea lui Tiriac jr. sustinand ca exista destule probe la dosar in acest sens, chiar daca inculpatul a beneficiat in timpul anchetei de un tratament preferential. Pentru a explica in ce a constat acest tratament preferential, procurorul a citat din Raportul intocmit de CSM cu privire la modul in care s-a efectuat urmarirea penala in cauza din care reieseau marile vicii ale anchetei. Referirea era directa, aratanduse ca probele care il incriminau pe tanarul Tiriac nu au fost atasate la dosar. Procurorul a mai sustinut ca in dosar au existat ingerinte necontrolate ale unor oameni cu influenta publica si presiuni ale mass-media in problemele Justitiei, ceea ce a determinat schimbarea depozitiilor unor martori, in mai multe randuri. La randul sau, avocatul lui Tiriac jr., Marian Nazat, a cerut instantei de fond sa tina cont ca in sentinta Curtii de Apel Bucuresti nu se face referire la faptul ca prima decizie a tribunalului, prin care clientul sau a fost achitat, ar fi nelegala si netemeinica. Pe fondul cauzei, concluziile sunt de achitare. In faza de urmarire penala, s-a incalcat modul de administrare a probelor, majoritatea fiind obtinute ilegal. De asemenea, dreptul la aparare a fost golit de continut datorita faptului ca nu ni s-a dat voie sa propunem probe pentru a demonstra contrariul celor sustinute de procurori, a declarat Nazat. Avocatul lui Tiriac a cerut, de asemenea, instantei sa nu tina cont de depozitia martorului sub acoperire. In acest sens, Nazat a prezentat o decizie a CEDO, care ar arata ca apararea ar fi in imposibilitate de a verifica veridicitatea spuselor unei persoane a carei identitate nu este cunoscuta de aparatori. Ancheta in dosarul Cocaina pentru VIP-uri, in care este inculpat si Ion Alexandru Tiriac, a inceput in 2002, iar in luna februarie 2004, au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase, asupra carora s-a gasit cocaina. In acelasi dosar au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Tiriac jr., Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.
Deconspirarea unui martor-cheie de catre procurorul Muscalu
Ulterior, Radu Nastase a intrat in programul de protectie a martorilor, dar a fost deconspirat de procurorul Gheorghe Muscalu intr-o emisiune televizata. Procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au considerat atunci ca detineau suficiente probe pentru a-l acuza pe Ion Alexandru Tiriac si de trafic de droguri, intocmind un rechizitoriu care a fost insa oprit de procurorul Muscalu, iar dosarul i-a fost repartizat altui procuror. Ulterior, declaratiile mai multor martori din dosar au fost retrase sau inlocuite de altele din care reiesea ca fiul lui Ion Tiriac nu a vandut sau cumparat vreodata droguri. Ion Alexandru Tiriac a fost trimis in judecata doar pentru consum de droguri si, in final, a fost achitat de Tribunalul Bucuresti. Procurorii au contestat decizia si au cerut conexarea celor doua dosare. Robert Sandu a fost condamnat si apoi eliberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa definitiva de trei ani de inchisoare, iar dosarul Ralucai Sandu se afla inca pe masa procurorilor. Partea de dosar cu ceilalti inculpati care nu erau VIP-uri s-a judecat separat, iar in decembrie 2005, Tribunalul Bucuresti a pronuntat pedepse grele in cazul acestora. Razvan Mihail Iotta, cel care ii aproviziona cu droguri pe Robert Mircea Sandu (furnizorul lui Tiriac junior) si pe Radu Eugen Nastase (dealerul Ralucai Sandu), a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Insa rechizitoriul procurorilor condusi de Gheorghe Muscalu s-a oprit la veriga Iotta, fara a arata insa de la cine obtinea acesta cocaina adusa de peste Ocean. Un alt membru al retelei, Ion Radu Leonardo, a primit tot zece ani de inchisoare, pentru ca a organizat transportul, in Italia, a 100 de grame de cocaina intr-un autovehicul modificat special in acest scop. Unul dintre supraveghetorii transportului, Octavian Arhip, a fost si el condamnat la zece ani de inchisoare. Cei care l-au ajutat in aceasta operatiune si au insotit marfa, Radu Padurean si Ionut Adrian Stoica, au primit cate sase ani de inchisoare. Fiul miliardarului Ion Tiriac, Ion Alexandru Tiriac, a mai beneficiat de o amanare in pronuntarea sentintei in dosarul Cocaina pentru VIP-uri.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.