Primul ministru in exercitiu al Poloniei, liderul partidului Lege si Ordine (PiS) Jaroslaw Kaczyinski, a pierdut un important duel preelectoral cu contracandidatul sau liberal in alegerile de la sfarsitul acestei saptamani, Donald Tusk.
Toti o
Primul ministru in exercitiu al Poloniei, liderul partidului Lege si Ordine (PiS) Jaroslaw Kaczyinski, a pierdut un important duel preelectoral cu contracandidatul sau liberal in alegerile de la sfarsitul acestei saptamani, Donald Tusk.
Toti observatorii polonezi sunt de acord ca liderul Opozitiei s-a prezentat mai bine pregatit si stapan pe sine la duelul televizat gazduit de televiziunea publica. Principalele acuze aduse lui Kaczyinski (seful Guvernului din 2005) s-au referit la politica externa si europeana, mai exact la deteriorarea relatiilor cu Rusia si Germania. "Dupa doi ani de guvernare a dumneavoastra avem cea mai proasta relatie cu aceste tari", a punctat liderul principalei formatiuni de opozitie, Platforma Civica. Relatia este in general buna, chiar daca mai sunt unele probleme de rezolvat, a replicat neconvingator premierul. Politica economica nu a scapat nici ea de critici, Donald Tusk argumentand cu plecarea a sute de mii de polonezi la munca in UE, in primul rand in Marea Britanie. "Noi, Platforma Civica, credem ca Polonia poate deveni o tara moderna si prospera, din care sa nu trebuiasca sa plece milioane de oameni pentru a-si castiga painea afara".
La dezbaterea televizata de circa o ora, Kaczyinski a cerut electoratului "mai mult timp" pentru a eradica coruptia si a restaura valorile conservatoare. "Noi dorim o Polonie patriotica, in care valorile sa fie legate de traditiile noastre, de natiune si de biserica", a spus liderul PiS. Chiar pentru "Rzecspospolita", un ziar apropiat conservatorilor, este "surprinzator ca echipa electorala a lui Kaczynski nu a mai avut argumente". Un reprezentant al Fundatiei pentru Democratie, Stefan Bathory, observa, pentru ziarul "Dziennik", ca Donald Tusk "a dovedit pentru prima data ca poate fi un jucator ofensiv". Un sondaj de opinie difuzat in ziua duelului televizat dadea inca PiS favorit al electoratului, cu un avans mic de 36 la suta fata de 32 la suta pentru Opozitia liberala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.