Bolnavii contagiosi care refuza tratamentul vor fi dusi de politie la doctor. Potrivit Codului penal, pentru ca imprastie microbi in cunostinta de cauza, acestia ar trebui pedepsiti cu inchisoarea. Medicii spun insa ca nici un astfel de bolnav nu a
Bolnavii contagiosi care refuza tratamentul vor fi dusi de politie la doctor. Potrivit Codului penal, pentru ca imprastie microbi in cunostinta de cauza, acestia ar trebui pedepsiti cu inchisoarea. Medicii spun insa ca nici un astfel de bolnav nu a fost arestat pana acum. Tuberculosii sunt extrem de periculosi atunci cand abandoneaza medicatia prescrisa. Acestia imprastie bacili periculosi si atunci cand vorbesc.

„Cei care nu respecta tratamentul devin rezistenti la medicamente si atunci vindecarea se produce foarte greu“, ne-a declarat prof.dr. Paul Stoicescu, fost manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.
In Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta>> se afla internati peste o suta de bolnavi periculosi. Aici exista un pavilion special in care sunt internati tuberculosii care sunt infectati cu bacili rezistenti la medicamente. Acestia elimina microbii pe perioade lungi, de peste doi ani.

Refuzul bolnavilor de TBC de a urma tratamentul prescris provoaca o raspandire rapida a bolii. Din aceasta cauza, autoritatile au decis sa apeleze la ajutorul politiei pentru a-i forta pe bolnavi sa-si ia medicamentele. Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au prevazut in normele de aplicare a Contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in 2007 ca Politia sa se implice in cazul in care tuberculosii abandoneaza tratamentul. „Medicii de familie sunt obligati sa ia in evidenta bolnavul TBC confirmat de medicul de specialitate, sa urmareasca si sa aplice tratamentul strict supravegheat pana la scoaterea din evidenta. Pentru persoanele care refuza aplicarea tratamentului, medicii de familie vor apela la sprijinul organelor de politie si al autoritatilor publice locale“, se precizeaza in norme. Acelasi lucru este valabil si pentru cei cu alte boli contagioase, care sunt obligati, pentru a impiedica raspandirea virusilor, sa respecte tratamentul prescris. „Implicarea Politiei nu este deloc noua, insa acest lucru nu s-a aplicat. Medicii trebuie sa anunte organele de politie pentru a-i aduce la control pe bolnavii contagiosi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.