Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca fostul director in Ministerul Transporturilor, Gabriel Stefanescu, care a fost demis abuziv in 1996 de ministrul de atunci al Transporturilor, Traian Basescu, va fi reangajat si va primi totodata dau
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca fostul director in Ministerul Transporturilor, Gabriel Stefanescu, care a fost demis abuziv in 1996 de ministrul de atunci al Transporturilor, Traian Basescu, va fi reangajat si va primi totodata daune materiale si morale. Actualul presedinte l-a dat afara pe Stefanescu intrucat acesta facuse cercetari si descoperiri importante in "Dosarul Flota". Potrivit unei sentinte pronuntate de CEDO in procesul "Stefanescu impotriva Romaniei", s-a constatat incalcarea articolului care garanteaza respectarea dreptului la un proces echitabil, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Stefanescu a introdus, la data de 4 martie 2003, o cerere la CEDO, invocand incalcarea dreptului la un proces echitabil. Ex-directorul a fost concediat in decembrie 1996. El a lucrat in Ministerul Transporturilor din anul 1990, ca expert, sef serviciu management-privatizare, director general adjunct management-privatizare si director general al directiei control a ministrului. La doua zile de la numirea lui Basescu la conducerea Ministerului Transporturilor, acesta a emis un ordin prin care i-a desfacut lui Stefanescu contractul de munca. Si a urmat procesul. In urma unei hotarari definitive din 1 februarie 1999, Curtea de Apel Bucuresti a obligat ministerul, potrivit Mediafax, sa il reintegreze pe reclamant pe postul detinut anterior, sa ii plateasca salariul pentru perioada pentru care a fost concediat, precum si daune morale. Numai ca atat Basescu cat si Anca Boagiu, care l-a succedat in fotoliul ministerial, nu au catadicsit sa respecte legea. CEDO a considerat ca dreptul la un proces echitabil a fost incalcat in acest caz, deoarece "autoritatile statului nu au depus eforturile necesare pentru a pune in executare hotararea din 1 februarie 1999, prin care s-a dispus reintegrarea reclamantului pe postul detinut anterior".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.