Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat luni ca Romania, ca stat membru UE, nu va ratifica in viitor nici un document semnat intre Republica Moldova si Uniunea Europeana in care se face referire la 'limba moldoveneasca', relateaza
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat luni ca Romania, ca stat membru UE, nu va ratifica in viitor nici un document semnat intre Republica Moldova si Uniunea Europeana in care se face referire la 'limba moldoveneasca', relateaza Rompres.
'Acordul privind facilitarea emiterii vizelor a fost unul dintre documentele care se negociaza intre un stat ca Republica Moldova si Comisia Europeana, fara a fi semnate si ratificate de statele membre. Dar vor fi alte documente intre Republica Moldova si UE pe care Romania va trebui sa le ratifice ca stat membru, insa nu va fi cazul daca vor fi referiri la sintagma 'limba moldoveneasca'' - a spus seful diplomatiei romane, prezent la Luxemburg la reuniunea CAGRE a ministrilor de Externe din tarile UE.
Cioroianu a subliniat ca singurul argument pentru care Romania a admis, saptamana trecuta, incheierea intre Comisia Europeana si Republica Moldova a Acordului privind vizele, cu mentionarea in text a 'limbii moldovenesti' a fost faptul ca daca Bucurestiul s-ar fi pronuntat in defavoarea lui, Republica Moldova ramanea de la 1 ianuarie 2008 singura tara in afara acestui acord.
'Nu era in acest caz o masura impotriva autoritatilor de la Chisinau, ci ar fi vizat libertatea de miscare a cetatenilor moldoveni', a spus Cioroianu, adaugand ca ambasadorul Romaniei pe langa UE, Lazar Comanescu, a facut in minuta discutiilor dintre Comisie si Chisinau despre acest acord precizarile de rigoare privind faptul ca Romania nu accepta utilizarea acestui document ca un precedent privind recunoasterea 'limbii moldovenesti'.
Cioroianu a aratat ca diplomatia romana va continua discutiile cu Comisia Europeana si Parlamentul European pentru a-i convinge de inexistenta 'limbii moldovenesti', in conditiile in care in Constitutia Republicii Moldova apare mentionata aceasta limba. 'Nimeni nu poate impiedica un popor sa isi denumeasca propria sa limba, dar datoria noastra, a Romaniei, este sa accentuam ca argumentele istorice si lingvistice neaga existenta acestei limbi', a afirmat Cioroianu.
Seful diplomatiei romane a adaugat ca nu se asteapta ca actualele autoritati de la Chisinau sa renunte la aceasta sintagma, in conditiile in care ea are caracter politic. 'Este limpede ca este o sintagma politica. Eu am mai spus ca se poate inventarea unei identitati si poti sa inventezi un trecut sau un viitor, dar tot eu o spun foarte limpede, si domnului Stratan si oricui vrea sa auda, ca nu poti inventa peste noapte o limba' - a fost de parere Cioroianu.
Ministrul a subliniat ca singura solutie acceptata de Romania este ca si Republica Moldova sa recunoasca principiul 'doua state vorbitoare de limba romana, pe precedentul Germania-Austria'.
Ministrul roman a reiterat in declaratia sa ca pentru Romania nu exista loc de compromis in acest subiect in conditiile in care pana si Academia de Stiinte de la Chisinau, in 1994, in conformitate cu argumentele si dovezile stiintifice, a interpretat ca denumirea corecta a acestei limbi este 'limba romana'.
Un ultim argument folosit de Cioroianu a fost ca in discutiile de pana acum cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutiu, nu a avut niciodata nevoie de interpret.
MAE a exclus, printr-un comunicat transmis luni, interpretarea unor articole din presa centrala de la Bucuresti, din aceeasi zi, care au afirmat ca Romania a recunoscut 'limba moldoveneasca', prin documentele incheiate saptamana trecuta intre UE si Republica Moldova in care apare folosita aceasta sintagma - Acordul privind facilitarea emiterii vizelor si Acordul de readmisie.
Totodata, MAE a subliniat ca sintagma a mai fost folosita in trecut, in Acordul de parteneriat si cooperare incheiat intre UE si Republica Moldova, in noiembrie 1994 si intrat in vigoare in 1998, data la care Romania inca nu era membru UE.
Toate cele trei acorduri mentionate au fost negociate de CE si semnate din partea UE de Comisie si presedintia in exercitiu, si nu de statele membre, precizeaza MAE.
De asemenea, in comunicatul MAE se adauga ca pozitia oficiala a Romaniei a fost afirmata constant si in ceea ce priveste utilizarea acestei referiri in documentele comunitare, fiind facute, in acest context, demersuri diplomatice punctuale, dublate de demersuri politice intreprinse la cel mai inalt nivel.
Astfel, la 23 iulie a.c., ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a transmis o scrisoare Comisarului european pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, cu referire la aceasta problema si la argumentele care sustin pozitia partii romane, solicitand ca pe viitor pozitia UE sa fie in sensul demersurilor partii romane, precizeaza comunicatul MAE.
Potrivit acestuia, in procesul decizional privind incheierea celor doua acorduri (atat la nivel pregatitor, cat si in forul decizional cel mai important, Consiliul UE), Romania a prezentat pozitia sa, consemnata ca atare si care, in esenta, subliniaza ca participarea sa la aceste acorduri nu implica in nici un fel recunoasterea sau acceptarea numelui limbii desemnata drept 'moldoveneasca'.
Prin aceasta declaratie, obiectivul juridic atins consta in evitarea posibilitatii invocarii sintagmei respective fata de partea romana, atat in context bilateral, cat si european, precum si asigurarea ca, pe viitor, conduita UE va corespunde pozitiei romane, mentioneaza comunicatul MAE.
Sursa citata adauga ca modalitatea desfasurarii acestor demersuri a fost adaptata la specificul procedural al incheierii unor astfel de acorduri, precum si la pozitia constanta a partii romane de a sustine cooperarea UE-Republica Moldova, mai ales intr-un domeniu deosebit de important, precum circulatia persoanelor, si de a nu bloca, in consecinta, incheierea unui instrument juridic foarte util cetatenilor din Republica Moldova.
'Romania libera' a avertizat ca in Acordul privind facilitarea emiterii vizelor si Acordul de readmisie incheiate saptamana trecuta intre CE si Republica Moldova se face referire la "limba moldoveneasca".
Fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu a declarat, pentru 'Romania Libera', ca 'daca acest paragraf exista, UE recunoaste existenta limbii moldovenesti, desi punctul nostru oficial de vedere este ca limba moldoveneasca nu exista', adaugand ca, daca ministrul Adrian Cioroianu nu este direct responsabil, 'e nevoie de o explicatie macar din partea reprezentantei noastre la Bruxelles, condusa de exceptionalul diplomat Lazar Comanescu'.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.