Un numar de 37 de companii au achizitionat documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante pentru construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavoda, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale Nuclearelectrica
Un numar de 37 de companii au achizitionat documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante pentru construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavoda, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale Nuclearelectrica SNN), operatorul centralei.
Cele 37 de societati care au achizitionat documentatia sunt KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), ANSALDO/AECL (Italia/Canada), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Unit International (Turcia-Luxemburg), CEZ (Cehia), MVM si ERBE (Ungaria), Iberdrola si Endesa (Spania), BNP - Parisbas (Franta), Ratia si EGL (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Gabriel Resources (Canada-Romania), Rompetrol Group (Olanda-Romania), Vulcan International (Austria-Romania), precum si firmele din Romania Tenaris Silcotub, Axor Europa, Eviva Energy, ROMIB, Tess Conex, Elcomex IEA, Proconex Unversal, ISPE, AFEN, Lafarge, Energy Holding, BRD, Mittal Steel, ALRO, Electrica, EGL, Grivco Romania, Tender , dar si Fondul Proprietatea. De remarcat, Enel si CEZ detin distributii de energie in Romania. Pe de alta parte, grupul german Eon, desi detine distributia de energie Moldova, nu a cumparat documentatia, ceea ce inseamna ca nu va participa la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. De asemenea, Gaz de France, care detine distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, dar care si-a manifestat intentia de a intra si pe piata energiei electrice, nu a achizitionat documentatia pentru Cernavoda.
Companiile interesate pot depune oferte angajante pana pe 25 octombrie 2007. Pana pe 4 februarie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor si Comisia de Coordonare trebuie sa transmita Raportul spre avizare Comisiei de Negociere. Supunerea spre aprobarea Guvernului a Raportului negocierilor se va realiza pe 20 februarie 2008, iar semnarea acestuia si formare a noii societati comerciale este estimata pe 15 martie. Directorul de strategie al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, a aratat ca dezvoltatorul va fi ales la inceputul lui 2009, constructia la Unitatea 3 urmand sa demareze la jumatatea anului mentionat, iar in 2010 vor demara lucrarile la Unitatea 4. Unitatea 3 are un grafic de finalizare de 64 de luni si isi va incepe exploatarea comerciala in octombrie 2014, in timp ce exploatarea comerciala a Unitatii 4 va incepe in mai 2015 cu un decalaj de sase-noua luni. Reamintim, in prezent la Cernavoda funtioneaza doua reactoare, Unitatea 2 intrand recent in exploatare comerciala. Odata cu finalizarea si intrarea in exploatare comerciala a Unitatii 2 de la CNE Cernavoda, aportul energiei nucleare in Romania creste la circa 17-18% din productia totala de energie electrica. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.