Un fost director din Ministerul Transporturilor si-a recistigat functia la CEDO la 11 ani dupa ce Traian Basescu, ministru pe-atunci, l-a demis.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat cistig de cauza zilele trecute lui Marian Gabriel Stefanescu in procesul intentat statului roman, dupa ce, in decembrie 1996, a fost demis de ministrul de la acea vreme, Traian Basescu. Stefanescu era director general la Directia de Control din Ministerul Transporturilor, iar motivul invocat a fost „incompetenta profesionala".

Fostul director crede insa ca a fost dat afara, din razbunare, „pentru ca am descoperit nereguli in dosarul Flota, in care era implicat si Traian Basescu. (…) Basescu m-a dat afara la doua zile dupa ce a venit ca ministru al Transporturilor, printr-o instiintare in care scria doar ca am fost eliberat din functie, fara o motivatie", a declarat Marian Gabriel Stefanescu pentru Cotidianul. Fostul director facuse parte din comisia care cerceta imprejurarile in care a fost vinduta flota romana.

Stefanescu a incercat intii in tara sa-si recapete slujba. Printr-o sentinta definitiva, pe 1 februarie 1999, Curtea de Apel Bucuresti a obligat ministerul sa-l repuna in functie pe Stefanescu si sa-i plateasca salariile restante si prejudicii morale de 500 de lei, dar ministrul de atunci, tot Traian Basescu, a refuzat.

„In vizita pe care a facut-o la Kiev anul acesta a aparut in presa ca presedintele Basescu ar fi cerut scuze si ar fi spus ca a fost o greseala cazul Stefanescu", ne-a spus fostul director. Valerian Stan, fostul sef al Corpului de Control al fostului premier Victor Ciorbea, ne-a confirmat ca „Stefanescu s-a ocupat, printre alte dosare, si de Flota, in care era implicat si Basescu si care se referea la fuziunea Petromin Constanta cu compania norvegiana Klaveness Chartering".

Potrivit sentintei CEDO, statul roman, prin Ministerul Transporturilor, trebuie sa-l repuna in functie pe Marian Gabriel Stefanescu, sa-i plateasca salariile restante si 3.500 de euro prejudicii morale. In caz contrar, statul trebuie sa-i mai plateasca 2.500 de euro daune materiale. Oana Stanciulescu, consilierul ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, ne-a spus ca inca nu stie nimic de acest dosar.