>> Li s-a spus "generatia second hand" sau "generatia ratatilor", dar dupa victoria cu Olanda si atat de apropiata si asteptata calificare, tricolorii si-au castigat dreptul la celebritate.

>> Chivu, Mutu, Lobont, Goian si ceilalti au lupt
>> Li s-a spus "generatia second hand" sau "generatia ratatilor", dar dupa victoria cu Olanda si atat de apropiata si asteptata calificare, tricolorii si-au castigat dreptul la celebritate.

>> Chivu, Mutu, Lobont, Goian si ceilalti au luptat fantastic pentru prima victorie din istorie impotriva Olandei.

>> Victor Piturca a gandit extraordinar tot meciul, inovatiile sale tactice fiind cele care l-au blocat pe Van Basten si valoroasa sa ofensiva.

>> Miercuri jucam in Luxemburg si daca invingem, privim mai mult decat relaxati finalul preliminariilor.

Nationala Romaniei a invins olanda cu 1-0 (0-0), pe stadionul Farul din Constanta, in preliminariile Euro 2008 la fotbal, grupa G. Unicul gol al meciului a fost reusit de fundasul stelist Dorin Goian, in minutul 71, cand Chivu a centrat dintr-o lovitura libera, Codrea a reluat cu capul, Stekelenburg a respins formidabil, iar Goian, aflat in apropierea portii, a reluat in gol. Romania a obtinut un succes vital, dupa un joc pragmatic, mult mai bun si mai consistent in partea secunda. Fara a presta un joc stralucit, elevii lui Piturca nu s-au avantat in atac, au jucat la asteptare, au presat in momentele in care au avut posesia si sansa, punand un accent deosebit pe fazele fixe, reusind golul victoriei in urma unei astfel de actiuni.

Victoria tacticii si a daruirii
Victor Piturca a gandit extraordinar acest meci, selectionerul preferand o aparare foarte solida, cu nu mai putin de sapte fotbalisti de profil defensiv, care sa nu-i dea Olandei sansa de a ajunge usor in fata portii lui Lobont, plus un atac exploziv, cu jucatori de viteza (Nicolita), de forta (Marica) sau care se descurca foarte usor de unul singur (Mutu), ei neavand un sprijin determinant din partea mijlocasilor. stiind forta olandezilor, Piturca a improvizat la mijloc si, astfel, Chivu a ajuns pentru prima oara mijlocas stanga, rolul sau fiind acela de a-l bloca pe Seedorf, dar si urcarile fundasului lateral olandez Heitinga. Nici Codrea nu a avut mai putin de lucru pe partea dreapta a mijlocului, acolo unde s-a "lovit" mai mereu de van Bronckhorst si de puternicul Bouma, in timp ce Ovidiu Petre, plasat exact in fata fundasilor centrali, a "maturat" toate incercarile ofensive ale lui de Zeeuw si l-a "controlat" pe van der Vaart, cel care a incercat mereu sa-i sprijine pe atacantii Olandei. Chiar daca selectionerul a anticipat ca atacantii sai ar putea marca foarte greu din faze "asezate", elaborate, el si-a asumat acest risc stiind ca Mutu, Nicolita si Marica vor "scoate sufletul" din apararea adversa si vor tintui in propria jumatate cel putin cinci olandezi, forta ofensiva a "portocalei" slabind astfel vizibil.
A rezultat un meci urat, trebuie sa o recunoastem, dar cu un final superb. Nu a fost spectacol, dar a fost o lupta epuizanta intre doua echipe care cu greu ar fi acceptat infrangerea. Numarul ocaziilor cu adevarat importante se pot numara pe degetele unei singure maini, cam doua de fiecare parte, iar acest lucru nu face decat sa le aduca o nota buna in plus antrenori-lor, cei care au gandit fiecare detaliu al acestui meci ca un joc de sah. Pana la urma, decisiva a fost o faza fixa - asa se intampla de obicei cand se intalnesc doua formatii tacticizate la maximum -, omniprezentul Dorin Goian fiind cel care a adus bucurie atat miilor de constanteni plouati din belsug pe stadion, cat si milioanelor de romani din fata televizioarelor.
O victorie mare pentru echipa noastra, prima in 10 meciuri cu Olanda, care ne aduce foarte aproape de calificarea la turneul final din Austria si Elvetia. Totodata, Piturca a reusit primul sau succes in patru meciuri contra lui Marco Van Basten, omologul sau olandez, dupa doua esecuri si un egal.

Miercuri, in Luxemburg
Romania va juca urmatorul meci miercuri, cu Luxemburg, in deplasare, insa pentru acest joc nu au drept de joc Mutu, Nicolita si Codrea, toti suspendati pentru cumul de cartonase galbene.
Ionut Lupescu, directorul general al FRF, a apreciat ca dupa victoria in fata Olandei, nationala Romaniei mai are nevoie de trei puncte cu Luxemburg pentru a se califica la Euro 2008. "Suntem aproape calificati. A fost un meci foarte important, iar meciul cu Luxemburg a devenit cel mai important al acestei campanii, pentru ca daca vom castiga cele trei puncte, suntem in proportie de 90 la suta calificati", a spus Lupescu.
Fostul international a tinut sa ii felicite pe jucatori, care au fost "extraordinari, au jucat impotriva vantului, dar au jucat mult mai bine", dar si publicul, care a fost alaturi de echipa pana in minutul 90. "A fost un meci foarte greu, cu un adversar foarte bun. Mai ales in repriza a doua, contra vantului, am jucat mai bine si am meritat victoria", a declarat Lupescu, exprimandu-si speranta ca aceasta generatie va reusi "sa depaseasca generatia in care am jucat eu ca performante, sunt baieti foarte buni, s-au maturizat si merita o calificare la un turneu final".
"La Sofia nu vom merge in plimbare. Vrem sa terminam grupa pe primul loc, mai avem o polita de platit si Bulgariei, pe care am scapat-o printre degete la Constanta, iar cu acele puncte astazi am fi fost calificati. Baietii stiu ce au de facut in cele trei meciuri ramase si sper ca vom incheia aceste preliminarii neinvinsi", a precizat Ionut Lupescu.

CASETA MECIULUI
>> Romania-Olanda 1-0 (0-0)

A marcat Dorin Goian (71).
Constanta, Stadion Farul, 15.000 spectatori.
Arbitri: Kyros Vassaras, la centru; Dimitrios Bozatsidis, Dimitrios Saraidaris, asistenti; Georgios Kasnaferis, rezerva (toti din Grecia). Delegat UEFA: Jan Damgaard (Danemarca), Observator pentru arbitraj: Volker Roth (Germania).
Cartonase galbene: Van Nistelrooy ('65), Mathijsen ('67), van Bronckhorst ('76), Ogararu ('77), Tamas ('82), Mutu ('87), Nicolita ('90±1), Codrea ('90±2).
Romania: Lobont - Ogararu, Tamas, Goian, Rat - Codrea, Ovidiu Petre, Chivu - Nicolita, Mutu - Marica (Daniel Niculae, '71).
Olanda: Stekelenburg - Heitinga (Jaliens, 68), Ooijer (Koevermans, 85), Mathijsen, Bouma - Seedorf, De Zeeuw, Van Bronckhorst - Van der Vaart - Van Nistelrooy, Robben (Babel, '78).

CALCULE
Bogdan Lobont spune ca trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant dupa victoria cu Olanda. "Suntem cu totii bucurosi ca romanii sunt fericiti pentru ce a realizat echipa nationala. Importante sunt cele trei puncte pe care le-am castigat si am muncit mult pentru a obtine aceasta victorie. Trebuie sa ramanem insa cu picioarele pe pamant", a spus Lobont. Portarul lui Dinamo a amintit ca mai sunt trei meciuri de disputat si "ne dorim sa obtinem maximul din fiecare partida, indiferent de adversar. Ne asteapta un meci dificil, cu Luxemburg, care a castigat in Belarus".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.