>>  Desi ar fi trebuit infiintata din 2000, AMEREB nu functioneaza nici acum.

>>  Autoritatile si-au adus aminte de problema energiei dupa cresterea tarifului gigacaloriei.

>>  Scopul agentiei va fi sa reduca pret
>> Desi ar fi trebuit infiintata din 2000, AMEREB nu functioneaza nici acum.

>> Autoritatile si-au adus aminte de problema energiei dupa cresterea tarifului gigacaloriei.

>> Scopul agentiei va fi sa reduca pretul energiei termice livrate populatiei.

Dupa ce bucurestenii au aflat ca trebuie sa plateasca mai mult pentru energia termica livrata de RADET, edilii s-au gandit sa le dea si o veste buna. Ei si-au amintit brusc ca exista o agentie in domeniul energiei care ar trebui sa supravegheze modul de producere a energiei termice si sa apere interesele consumatorilor prin reglementarile si standardele propuse spre aprobare. Numai ca aceasta agentie care a fost infiintata pe hartie inca din 2000 nu functioneaza nici in prezent.

Intentii bune, rezultate zero
In 2000, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat Hotararea nr. 52 prin care se decidea infiintarea Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB). "AMEREB isi desfasoara activitatea incepand cu data aprobarii si validarii HCGMB de infiintare", se arata in Hotararea nr. 52. Numai ca de atunci au trecut sapte ani, iar agentia exista doar pe hartie. Edilii s-au mai schimbat intre timp, iar cei de acum si-au adus brusc aminte de AMEREB. Conform HCGMB nr. 52, AMEREB ar trebui sa coordoneze furnizarea energiei, sa elaboreze strategiile energetice locale, sa realizeze expertize in sprijinul rezolvarii disputelor intre clienti si prestatori. Intentiile sunt bune, insa rezultatele lipsesc cu desavarsire.
Scopuri si mai nobile in prezent
In momentul in care edilii s-au decis sa resusciteze AMEREB, au decis sa mai adauge si alte atributii pentru viitoarea agentie. "Tariful caldurii la populatie este de trei ori mai mare decat cel normal.
Daca primaria ar produce energia termica, s-ar obtine un pret mult mai mic decat azi", a declarat Tudor Popescu, membru al Comitetului Municipal al Energiei al Municipiului Bucuresti. Asa ca s-a decis ca AMEREB sa aiba ca scop scaderea pretului platit de populatie pentru agentul termic. Numai ca minunea nu se poate produce peste noapte, mai ales ca agentia nici macar nu este constituita. De data aceasta, autoritatile au promis ca se vor tine de treaba si vor infiinta AMEREB si in realitate, nu doar pe hartie. Tudor Popescu este de parere ca din sezonul rece urmator pretul ar putea scadea, ca urmare a intrarii in functiune a AMEREB. z

EVALUARE
>> Costuri
"Pentru CET-uri, RADET si toti cei care produc energie termica trebuie sa fixam niste niveluri de servicii si cineva sa le evalueze in mod obiectiv", a declarat Radu Dumitrescu, director tehnic la Agentia de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apa Canal a Municipiului Bucuresti. Pentru activitatea AMEREB, bucurestenii vor trebui sa achite 480.000 de euro anual, bani care vor fi inclusi in facturile pe care populatia le plateste la RADET.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.