Angajatii Operei Romane si ai Teatrului National din Cluj avertizeaza ca sunt in pragul incetarii activitatii. Acestia se plang ca sunt nevoiti sa lucreze in frig din cauza faptului ca centrala termica a institutiei a fost sigilata in luna iunie de c
Angajatii Operei Romane si ai Teatrului National din Cluj avertizeaza ca sunt in pragul incetarii activitatii. Acestia se plang ca sunt nevoiti sa lucreze in frig din cauza faptului ca centrala termica a institutiei a fost sigilata in luna iunie de catre reprezentantii Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) Cluj. Potrivit directorului ISCIR Cluj, Iosif Sandor, "centrala Teatrului National este un veritabil pericol public, din cauza amplasamentului pe care a fost montata". Cu toate acestea, instalatiile au functionat in aceleasi conditii inca din 2001, cand au fost inlocuite cazanele vechi de zeci de ani cu altele noi, achizitionate de la compania Viessman, de catre un furnizor de servicii al Teatrului national, Thomas&Slavic. "Adevarul este ca schimbarea cazanelor nu a fost autorizata, noi am incercat abia dupa ce le-am atasat vechii centrale sa obtinem o autorizatie de functionare pentru intreaga instalatie", a detaliat directorul economic al institutiei, Doru Bodrea. El a spus ca ISCIR, care era condus la acea vreme de catre o alta persoana, a permis autorizarea, luand in calcul faptul ca intreaga cladire este in proces de modernizare si refacere. Bodrea a apreciat ca decizia de a sigila centrala teatrului este o dovada de "exces de zel in aplicarea prevederilor legale", care pana la alocarea fondurilor de la minister necesare reamplasarii centralei paralizeaza intreaga activitate a institutiei. "Potrivit unor calcule interne, investitia necesara reinceperii furnizarii de caldura este de 200.000-250.000 de lei, insa, cum banii de la minister vin cu picatura, nu stim cand vom intra in normal", a declarat Bodrea.
Liderul Asociatiei Sindicale a artistilor Operei Romane, care functioneaza in aceeasi cladire, al carei custode legal este Teatrul National, Dan Lupea a declarat ieri ca "lipsa caldurii in cladirea in care noi trebuie sa ne desfasuram activitatea poate cauza accidente de munca". "Oricand, solistii Operei pot suferi accidente la coardele vocale, din cauza ca interpreteaza in frig, iar in cazul balerinilor sau al membrilor orchestrei se pot produce rupturi ale tendoanelor sau ligamentelor", a explicat Lupea. El a spus ca prelungirea acestei situatii ar putea duce la intrarea in somaj tehnic a angajatilor si suspendarea activitatii Nationalului clujean.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.