Cel de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) si-a inceput lucrarile - luni, la Beijing - pentru o saptamana, la incheierea careia secretarul general al partidului ar urma sa fie reconfirmat in functie pentru un nou mandat de

Cel de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) si-a inceput lucrarile - luni, la Beijing - pentru o saptamana, la incheierea careia secretarul general al partidului ar urma sa fie reconfirmat in functie pentru un nou mandat de cinci ani, informeaza AFP, monitorizata de Rompres. Lucrarile congresului au fost inaugurate in Palatul Poporului de catre numarul doi in ierarhia PCC si presedinte al parlamentului, Wu Bangguo.Dupa intonarea imnului national, secretarul general al partidului si presedinte al tarii, Hu Jintao, a fost invitat sa prezinte raportul Congresului in fata a peste 2.200 de delegati, reuniti pana in 21 octombrie. Scopul congresului ar fi sa-i permita secretarului general sa-si consolideze puterea si sa se inconjoare de o echipa mai loiala. Delegatii sunt chemati sa sustina inscrierea in statutul PCC a conceptului dezvoltarii rationale, 'stiintifice', promovata de Hu. Delegatii sunt invitati sa desemneze Comitetul Central care va constitui nucleul conducator: secretarul general, membrii Biroului Politic si cei ai Comitetului permanent al Biroului Politic, precum si componenta Comisiei militare centrale, instrument important pentru mentinerea sub control a armatei. Interesul observatorilor se indreapta in special spre noii intrati in Comitetul permanent al Biroului Politic, printre care va figura si succesorul lui Hu Jintao in anul 2012. Analistii avanseaza numele lui Li Keqiang, actualul numar unu al provinciei industriale Liaoning (din nord-estul tarii), si Xi Jinping, conducatorul regiunii Shanghai. Potrivit unei surse diplomatice, Xi (54 ani), fiu al unui erou revolutionar, l-ar putea inlocui pe actualul numar cinci, Zeng Qinghong, si deveni astfel succesor potential al lui Hu. In semn de atentie crescanda acordata celei de-a patra economii mondiale pe scena internationala si cu zece luni inainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, numarul ziaristilor straini care sunt acreditati la lucrarile congresului (1.135, din 55 de tari) s-a dublat in raport cu congresul anterior, din 2002. Lor li se adauga peste 800 de ziaristi chinezi. La randul lor, organizatiile de aparare a drepturilor omului au denuntat valul de represiuni care a precedat congresul, cu numeroase arestari sau retineri ale disidentilor la domiciliu supravegheat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.