>> Romania libera: De ce a acceptat Romania aparitia sintagmei "limba moldoveneasca" in subsolul Acordului de facilitare de vize si readmisie semnat recent intre Comisia Europeana si Republica Moldova?
Lazar Comanescu: Romania a acceptat semnare
>> Romania libera: De ce a acceptat Romania aparitia sintagmei "limba moldoveneasca" in subsolul Acordului de facilitare de vize si readmisie semnat recent intre Comisia Europeana si Republica Moldova?
Lazar Comanescu: Romania a acceptat semnarea acestui acord de catre Comisie si Republica Moldova cu intelegerea ca acest lucru nu reprezinta un precedent pentru viitoare acorduri bilaterale intre UE si Republica Moldova si nici pentru redactarea documentelor comunitare in limba moldoveneasca.

>> Care vor fi efectele intre Republica Moldova si Romania in lumina negocierilor dintre cele doua tari pentru incheierea tratatului de baza, fiindca pana acum Bucurestiul a refuzat sa incheie acest acord si din cauza pretentiei Chisinaului de recunoastere a limbii moldovenesti?
Chestiunea este foarte simpla, aici este vorba despre relatiile dintre UE si Republica Moldova.

>> Prin faptul ca Romania a acceptat formularea din subsolul Acordului in care se precizeaza ca documentul a fost redactat si in limba moldoveneasca, Bucurestiul recunoaste indirect, dar din punct de vedere juridic, existenta acestei limbi.
La nivel de Uniune Europeana, sub nici o forma. Romania a fost de acord cu semnarea Acordului cu totul exceptional si cu asigurarea clara ca aceasta chestiune nu va deveni un precedent.

>> Dar Romania de ce a acceptat formula "limba moldoveneasca" intr-un acord dintre Bruxelles si Chisinau? A fost o acceptare deliberata sau o greseala?
Textul a fost negociat direct intre Chisinau si UE si ulterior a fost prezentat statelor membre, dupa ce el fusese parafat. Daca se mai amana Acordul, nu mai putea intra in vigoare, iar cetatenii din Republica Moldova nu ar mai fi putut beneficia de acest regim care le va facilita calatoriile in spatiul european dupa 1 ianuarie 2008.

>> Dvs., ceilalti reprezentanti ai Romaniei nu au observat aparitia pe documentul oficial al sintagmei "limba moldoveneasca"?
Ba da.

>> Deci ati observat si totusi ati fost de acord cu formularea, desi Romania a negat mereu existenta limbii moldovenesti.
Noi l-am acceptat cu totul si cu totul exceptional, din ratiunile pe care vi le-am spus, tocmai pentru a nu impiedica facilitatile pentru cetatenii din Republica Moldova. In viitor acest lucru nu poate fi folosit in relatiile dintre Romania si Republica Moldova.

>> Acordul a fost supus adoptarii reprezentantilor statelor membre. Cine a participat din partea Romaniei, dvs.?
Da, dar si apoi in conclavul ministrilor de Externe, dar este o masura cu totul exceptionala.

>> De ce ati acceptat aceasta exceptie?
Acordul respectiv nu putea sa intre in vigoare, daca Romania s-ar fi opus.

>> Aceasta exceptie poate fi extrapolata in relatiile internationale. Odata ce Romania a acceptat printr-un act juridic existenta limbii moldovenesti, lucrurile vor fi batute in cuie.
Nu. Nu este o regula ulterioara.

>> Scrie undeva ca nu va deveni regula, de vreme ce Romania a acceptat, alaturi de celelalte state UE, formula "limba moldoveneasca"?
Nu. Romania, cand a spus ca accepta semnarea acordului, a spus in termeni foarte categorici ca acest lucru nu inseamna acceptarea "limbii moldovenesti" si acest lucru va deveni un element de conduita al UE in negocieri viitoare de acorduri intre UE si Republica Moldova.

>> Cu toate acestea, diplomatia de la Chisinau ar putea sa se foloseasca de acest precedent in tratativele cu Bucurestiul.
Pai, tocmai ca nu se poate folosi de acest lucru.

>> De ce, daca Romania a acceptat intr-un acord multinational existenta limbii moldovenesti?
Nu. Tocmai acest lucru vreau sa intelegeti, ca Romania a acceptat in conditiile date, cu conditia ca nu inseamna acceptarea de catre Romania a "limbii moldovenesti" si ca nu va deveni un precedent pentru viitoare acorduri intre Romania si Republica Moldova sau UE si Republica Moldova.

>> Toate aceste amanunte nu au fost consemnate in scris.
Sunt lucruri care fac parte din reglementarile interne ale UE, consemnate.

>> Ce s-ar fi intamplat daca reprezentantii romani ar fi cerut ca pe acel acord sa nu apara formularea "limba moldoveneasca"?
Acest acord nu putea intra in vigoare.

>> Putea fi amanat.
Nu, obiectivul este intrarea lui in vigoare la 1 ianuarie 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.