>> Instanta superioara constanteana i-a luat toate despagubirile materiale acordate de Tribunal.

>> El a primit numai daune morale si salariile aferente celor doua luni de arest preventiv.

>> Decizia nu este definitiva si poate
>> Instanta superioara constanteana i-a luat toate despagubirile materiale acordate de Tribunal.

>> El a primit numai daune morale si salariile aferente celor doua luni de arest preventiv.

>> Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea de Apel Constanta a dat sentinta in cazul lui Cuza Prodan, fostul vames care a dat statul roman in judecata pentru arestare nelegala. Pronuntarea l-a dat peste cap si pe avocatul lui Prodan, care asteapta motivarea sentintei pentru a intelege mai bine de ce clientul sau a fost nedreptatit. Cuza Prodan a decis sa ceara daune morale si materiale ca o compensatie a suferintelor indurate pe perioada procesului penal in care a fost implicat nevinovat. Fostul sef al Brigazii de Supraveghere si Control Vamal Constanta a fost arestat timp de doua luni, apoi eliberat si tarat pe la toate instantele din tara pana cand a fost achitat. Procurorii care l-au trimis in judecata l-au acuzat ca, in perioada 1997-martie 1998, si-a incalcat atributiile de serviciu si a aprobat restituirea garantiilor solicitate de SC Mar Trading SRL pentru importul a 3 containere cu tigari Kent. Totodata, el a asigurat returul a 13 containere cu tigari in Cipru din Zona libera Agigea, contrar dispozitiilor vamale in vigoare deoarece tigarile purtau timbre cu coduri de marcaj pentru care se incheiasera operatiuni de export-import. Astfel, marfa nu putea fi vanduta decat pe piata romaneasca si Directia Generala a Vamilor a fost prejudiciata prin nevalorificarea tigarilor. Intr-un final, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat definitiv pentru acuzatia adusa, cea de abuz in serviciu. Al doilea dosar pe care i l-au fabricat aceiasi procurori a avut soarta primului, numai ca acesta nu a ajuns pana la instanta suprema, ci Parchetul a decis sa il scoata de sub urmarire penala. z

consecinTe
>> Fara pretenTii materiale

Tribunalul i-a acordat lui Cuza Podan 820 milioane lei vechi despagubiri materiale si 65.000 euro daune morale. Curtea de Apel insa a schimbat sentinta si a hotarat sa ii ia milioanele de lei vechi si sa ii dea fostului vames numai suma de 9.581.000 lei vechi cu titlu de salariu pe care acesta nu l-a realizat in cele doua luni de arest preventiv. Daunele morale in euro au fost mentinute de judecatorii Curtii de Apel, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la instanta suprema. Cu alte cuvinte, magistratii constanteni considera ca Prodan nu merita nici o reparatie materiala pentru cat a cheltuit in anii de cercetare penala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.